Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

Σύσκεψη του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη με Περιφερειάρχες και Πρόεδρους ΠΕΔ σχετικά με την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης . Διαβάστε παρακάτω το Δελτίο Τύπου του Υπουργείου και βγάλτε Συνάδελφοι τα συμπερασματά σας. Μόλις υπάρξουν λεπτομέρειες σχετικά με τα κέτρα κράτησης στην περιοχή μας θα υπάρξει επίσημη τοποθέτηση απο την Ένωση μας.


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
Αθήνα, 26 Μαρτίου 2012
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
«Συστράτευση για να δώσουμε απάντηση στην αγωνία των πολιτών για ασφάλεια, για δημόσια υγεία, για κοινωνική ειρήνη και κοινωνική συνοχή»
Τον επιχειρησιακό και στρατηγικό σχεδιασμό του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, παρουσίασε σήμερα Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012 ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων και τη δημιουργία 3 Κέντρων Κλειστής Προσωρινής Φιλοξενίας σε κάθε Περιφέρεια της χώρας, εκτός της Νησιωτικής.
«Το σχέδιο περιλαμβάνει δράσεις επιχειρησιακές και δράσεις κοινωνικού χαρακτήρα. Περιλαμβάνει δράσεις σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές, προκειμένου να μπορέσουμε, το επόμενο χρονικό διάστημα, να ορίσουμε και να αποφασίσουμε τους χώρους τους οποίους θα γίνουν τα πρώτα κλειστά κέντρα φιλοξενίας. Αποτελεί απόφασή μας, σε κάθε Περιφέρεια της χώρας, να δημιουργηθούν τρία κέντρα κλειστής φιλοξενίας των παράνομων μεταναστών» επεσήμανε ο κ. Χρυσοχοΐδης.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν o Υφυπουργός Εσωτερικών Πάρις Κουκουλόπουλος, o Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Κώστας Σπηλιώπουλος, οι Υφυπουργοί Προστασίας του Πολίτη Μανώλης Όθωνας και Ελευθέριος Οικονόμου, ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος Γιάννης Σγουρός, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κώστας Ασκούνης, οι Περιφερειάρχες: Δυτικής Μακεδονίας Γεώργιος Δακής, Δυτικής Ελλάδος Απόστολος Κατσιφάρας, Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, Θεσσαλίας Κωνσταντίνος Αγοραστός, Στερεάς Ελλάδος Κλέαρχος Περγαντάς, ο Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Ευθύμης Φωτόπουλος, η Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου Κωνσταντίνα Νικολάκου και ο Εκτελεστικός Γραμματέας Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας-Θράκης Κωνσταντίνος Κατσιμίγας.
Επίσης παρευρέθηκαν οι Πρόεδροι των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας Σίμος Δανιηλίδης, Ηπείρου Γιάννης Παπαλέξης , Δυτικής Ελλάδος Παύλος Μοσχολιός, Στερεάς Ελλάδος Βαγγέλης Τετριμίδας (ο οποίος εκπροσώπησε και τον ΠΕΔ Θεσσαλίας Ρίζο Κομήτσα) , Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, Δυτικής Μακεδονίας Παρασκευή Βρυζίδου και Αττικής ο Αναπληρωτής Προέδρου Βασίλης Γιαννακόπουλος. Παρέστη επίσης η φυσική ηγεσία της ΕΛ. ΑΣ.
«Κάνω έκκληση στις τοπικές κοινωνίες, στους εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης, στους Περιφερειάρχες να συνεργαστούμε και να δουλέψουμε μαζί για να δώσουμε απάντηση στην αγωνία των πολιτών για ασφάλεια, για δημόσια υγεία, για κοινωνική ειρήνη και κοινωνική συνοχή. Δεν μπορούμε να το υποστούμε άλλο αυτό. Δεν μας αξίζει ως κοινωνία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη και συμπλήρωσε « αναλαμβάνουμε πλήρως και με αίσθημα ευθύνης -αυτήν την περίοδο που θα γίνουν εκλογές- να αποδείξουμε ότι η πολιτική κι εμείς οι πολιτικοί, όλο το πολιτικό σύστημα της χώρας, συνεχίζει να λειτουργεί και δεν κατεβάζει τα μολύβια. Να αποδείξουμε ότι δεν πάμε να δώσουμε ψεύτικες υποσχέσεις στις τοπικές κοινωνίες και ότι θα λύσουμε το μεταναστευτικό πρόβλημα. Είναι η ώρα της αλήθειας για τη χώρα και είναι η ώρα της αληθείας και για εμάς τους πολιτικούς ».
Τις επόμενες μέρες ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, σε συνεργασία με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, θα προωθήσει στο υπουργικό συμβούλιο πράξη νομοθετικού περιεχομένου για τη νομοθέτηση της δημιουργίας των Κέντρων Κλειστής Προσωρινής Φιλοξενίας. Ερωτηθείς για τις αντιδράσεις που ενδεχομένως υπάρξουν από την πλευρά των τοπικών κοινωνιών απάντησε: «εμείς συνεχίζουμε και θα συνεχίσουμε το διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες. Δεν είμαστε απέναντι, είμαστε μαζί στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Αν υπάρχουν φωνές οι οποίες δεν θέλουν στην περιφέρειά τους ενδεχομένως τέτοιου είδους δραστηριότητες, τότε οι νόμοι ψηφίζονται και ισχύουν για όλους τους Έλληνες».
Ακολουθεί η δήλωση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη
«Κυρίες και κύριοι,
Παρουσίασα σήμερα στους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, στους Περιφερειάρχες της χώρας, ειδικότερα της Ηπειρωτικής Ελλάδας - πλην της Νησιωτικής - και τους Προέδρους των Περιφερειακών Ενώσεων των Δήμων των Περιφερειών, τον ολοκληρωμένο στρατηγικό και επιχειρησιακό σχεδιασμό για τη διαχείριση των παράνομων μεταναστευτικών ροών στην Ελλάδα.
Πρόκειται για μια πολιτική, που ξεκίνησε να σχεδιάζεται επί των ημερών μου, από το 2009, όταν ήμουν ξανά εδώ σε αυτό το υπουργείο και στη συνέχεια ολοκληρώθηκε από τον διάδοχό μου, τον κ. Παπουτσή, τον παρόντα –εδώ στη συνέντευξη σήμερα- κ. Οικονόμου ως Αρχηγό –τότε- της ΕΛ.ΑΣ και στη συνέχεια ως Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Τάξης.
Μία συμφωνία στρατηγικού χαρακτήρα με τους Ευρωπαίους εταίρους μας, με εξασφαλισμένη τη χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση ύψους 250 εκατομμυρίων ευρώ για την τριετία 2011, 2012 και 2013. Μα πάνω από όλα, αυτό που έχουμε στόχο με βάση αυτό το σχέδιο, είναι να ελαφρύνουμε τη χώρα και τους πολίτες από τα μεγάλα βάρη που δημιουργεί στην καθημερινότητά τους, το ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης.
Είναι κρίσιμο να αντιληφθούμε όλοι μας ότι η κατάσταση δεν σηκώνει άλλες αναβολές. Για χρόνια, προτιμούσαμε τις «εύκολες» λύσεις. Για να μπορούμε να μη τα λύνουμε τα προβλήματα. Στην κυριολεξία, «κρύβαμε τα προβλήματα κάτω από το χαλί» και φορτώναμε τη διαχείρισή τους στους επόμενους. Για αυτό φτάσαμε ως εδώ, στο σημείο, που πρέπει να λάβουμε δύσκολες αποφάσεις μεν αλλά λυτρωτικές.
Από την πλευρά μου, λοιπόν, ανακοίνωσα στους κ. Περιφερειάρχες, όλο αυτό το σχέδιο. Το οποίο περιλαμβάνει δράσεις επιχειρησιακές, δράσεις κοινωνικού χαρακτήρα. Το σχέδιο, περιλαμβάνει δράσεις σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές προκειμένου να μπορέσουμε το επόμενο χρονικό διάστημα να ορίσουμε και να αποφασίσουμε τους χώρους τους οποίους θα γίνουν τα πρώτα κλειστά κέντρα φιλοξενίας. Αποτελεί απόφασή μας, σε κάθε Περιφέρεια της χώρας, να δημιουργηθούν από τρία αντίστοιχα κέντρα. Κέντρα κλειστής φιλοξενίας των παράνομων μεταναστών, όπου θα είναι ένα μεταβατικό διάστημα προκειμένου στη συνέχεια, οι άνθρωποι αυτοί, που γυρνούν δυστυχισμένοι στους δρόμους και τους εκμεταλλεύονται τα δίκτυα του εγκλήματος, να επιστρέψουν στις πατρίδες τους, αξιοπρεπείς και μάλιστα και με ένα μικρό χρηματικό ποσό, που είναι όμως πολύ σημαντικό για αυτούς τους ανθρώπους για να ξαναρχίσουν τη ζωή τους εκεί.
Παρουσίασα επίσης, στους κ. Περιφερειάρχες και στους Δημάρχους, τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσουν αυτά τα κέντρα φιλοξενίας. Καθώς και ότι αυτή τη στιγμή, η χώρα αντιμετωπίζει ένα τεράστιο ζήτημα δημόσιας υγείας. Υπάρχει μία «βόμβα» δημόσιας υγείας. Χιλιάδες άνθρωποι εργάζονται παρανόμως σε επιχειρήσεις εστίασης, παραγωγής τροφίμων και αυτή τη στιγμή αυτό που προέχει είναι να προστατεύσουμε μεταξύ των άλλων και τη δημόσια υγεία. Εκεί, λοιπόν, στους χώρους αυτούς που θα δημιουργηθούν θα υπάρχουν υποδομές υγείας προκειμένου αυτοί οι άνθρωποι να αντιμετωπίσουν τα όποια προβλήματα με τρόπο αποτελεσματικό έτσι ώστε να επιστρέψουν στις πατρίδες τους υγιείς και να μη μεταδίδουν και εκεί τα νοσήματα τα οποία έχουν εδώ για λόγους που έχουν να κάνουν με τον τρόπο διαβίωσής τους.
Παρουσίασα επίσης, στους Δημάρχους και στους κ. Περιφερειάρχες, για το πώς ακριβώς θα λειτουργούν αυτοί οι χώροι σε σχέση με την ασφάλεια. Σε κάθε χώρο φιλοξενίας δημιουργείται αστυνομικό τμήμα, της τάξης των 150 αστυνομικών, οι οποίοι θα τοποθετούνται με κριτήρια και την εντοπιότητα, προκειμένου να ενισχύσουμε και τις τοπικές κοινωνίες. Θα υπάρχουν, επίσης, 250 άτομα, 70 άτομα εσωτερικής φύλαξης από ιδιωτικές εταιρείες φύλαξης έτσι ώστε η μεν ασφάλεια να είναι δεδομένη μαζί με τις υποδομές των κέντρων φιλοξενίας αυτών, αλλά συγχρόνως και να απασχολούνται και πάρα πολλοί ντόπιοι, νέοι κυρίως από τις τοπικές κοινωνίες. Υπολογίζουμε ότι σε κάθε Κέντρο Κλειστής Φιλοξενίας θα απασχολούνται περίπου 1000 άτομα την ημέρα, σε 24ωρη βάση, σε εβδομαδιαία, μηνιαία, ετήσια και έτσι θα δημιουργήσουμε ένα νέο κύκλο εργασιών, απασχόλησης και ευημερίας σε κάθε περιοχή. Πιστεύω, ότι, όλα αυτά αποτελούν ένα μεγάλο κίνητρο κατ’ αρχάς για να αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί το εθνικό πρόβλημα. Το εθνικό και κοινωνικό πρόβλημα. Είναι κρίμα, όμως, διεθνή μέσα ενημέρωσης, όπως είδαμε και σήμερα το “ Spiegel ” να γράφει για το κέντρο της Αθήνας λέγοντας ότι συμβολίζει τη χρεοκοπία της χώρας. Μας αδικεί αυτό. Και αδικεί όλους μας η κατάσταση αυτή, η οποία δεν μπορεί να συνεχιστεί.
Καλώ όλους. Κάνω έκκληση στις τοπικές κοινωνίες, στους εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης, στους κ. Περιφερειάρχες. Τους καλώ όλους να συνεργαστούμε και να δουλέψουμε μαζί για να δώσουμε απάντηση στην αγωνία των πολιτών για ασφάλεια, για δημόσια υγεία, για κοινωνική ειρήνη και κοινωνική συνοχή. Δεν μπορούμε να το υποστούμε αυτό άλλο. Δεν μας αξίζει ως κοινωνία. Και δεν αξίζει και σε χιλιάδες δυστυχισμένους ανθρώπους. Νέα κορίτσια να γυρνούν στο δρόμο και να τα εκμεταλλεύονται διάφοροι αλλοδαποί, σωματέμποροι, κακοποιοί, εγκληματίες. Δεν είναι δυνατόν το 80% περίπου των διακινητών να είναι αλλοδαποί, οι οποίοι μοιράζουν στα παιδιά μας δηλητήριο και θάνατο, και να το ανεχόμαστε αυτό. Δεν είναι δυνατόν, η Ελλάδα να θεωρείται ως ένας προορισμός ανομίας και αυθαιρεσίας. Αυτό θέλουμε να αντιμετωπίσουμε με αυτή την πρωτοβουλία.
Θέλω να σας δηλώσω ότι θα φέρω πρόταση νομοθετικού περιεχομένου στο Υπουργικό Συμβούλιο. Όπου μετά την απάντηση των κυρίων Περιφερειαρχών εντός εβδομάδας για το πώς και που αντιλαμβάνονται στην Περιφέρειά τους, αυτούς τους χώρους κράτησης, θα συνεργαστώ με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και θα φέρω πρόταση νομοθετικού περιεχομένου για την ίδρυση νομοθετικά –πριν τις εκλογές- τριών Κέντρων Φιλοξενίας, σε κάθε μια από τις δέκα Περιφέρειες της χώρας.
Αυτή είναι η απόφασή μας. Παρακαλώ όλους, να στέρξουν, να συνδράμουν χωρίς αντιπαλότητες χωρίς να ρίχνει ο ένας το πρόβλημα στην αυλή του άλλου. Να λειτουργήσουμε ως Έλληνες και Ελληνίδες που ομονοούμε στην αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων. Να προσθέσω μόνο ότι αναλαμβάνουμε πλήρως και με αίσθημα ευθύνης -αυτήν την περίοδο που θα γίνουν εκλογές- να αποδείξουμε ότι η Πολιτική κι εμείς οι Πολιτικοί, όλο το πολιτικό σύστημα της χώρας, συνεχίζει να λειτουργεί και δεν κατεβάζει τα μολύβια. Να αποδείξουμε ότι δεν πάμε να δώσουμε ψεύτικες υποσχέσεις στις τοπικές κοινωνίες και ότι θα λύσουμε το μεταναστευτικό πρόβλημα. Είναι η ώρα της αλήθειας για τη χώρα και είναι η ώρα της αληθείας και για εμάς τους πολιτικούς.
Θέλω να τονίσω επίσης, με αφορμή αυτό που είπε ο κ. Σγουρός, ότι το ζήτημα αφορά την Αττική ακόμα περισσότερο, λόγω της προσέλευσης πάνω από ένα εκατομμύριο μετανάστες. Και οφείλω να σας πω ότι πολλοί από αυτούς που εργάζονται παράνομα, χωρίς ασφαλιστικές εισφορές, χωρίς βιβλιάριο υγείας, σε υπηρεσίες εστίασης, σίτισης, τροφίμων, αποτελώντας ενδεχομένως υγειονομικό κίνδυνο, για την υγεία όλων μας και των παιδιών μας. Πολλές φορές «διώχνουν» νομίμους μετανάστες, που είναι ήδη, προσαρμοσμένοι και ενσωματωμένοι στην Ελληνική κοινωνία, που τα παιδιά τους πάνε σε ελληνικό σχολείο, μαθαίνουν ελληνικά, εισέρχονται και ενσωματώνονται στον ελληνικό πολιτισμό. Άρα, όσοι συνεχίζουν παράνομα να διαμένουν στη χώρα διώχνουν τους νόμιμους διαμένοντες. Αυτό, δεν μπορούμε να το ανεχθούμε άλλο.
Ούτε βεβαίως μπορούμε να ανεχθούμε την εγκληματικότητα, η οποία αποτελεί για εμάς, πρώτο στόχο στην επιχειρησιακή μας δράση.
Υπάρχει λοιπόν η ευθύνη μας, απέναντι στον λαό και απέναντι στην πατρίδα.
Αυτή την ευθύνη την αναλαμβάνουμε εξ ολοκλήρου.
Άρα στο ρητορικό ερώτημα που έθεσε ο κ. Σγουρός, η απάντηση είναι ναι. Είμαστε υπεύθυνοι και θέλουμε μαζί με όλους να επιλύσουμε το πρόβλημα. Σας ευχαριστώ.»
Δημοσιογράφος : Απ’ ότι έχουμε καταλάβει, στη δίωρη σύσκεψη, πλην του κ. Σγουρού και της Αττικής που σωστά εκφράζει το πρόβλημα, οι υπόλοιποι περιφερειάρχες, έχουν εκφράσει βάσιμες αντιρρήσεις. Εκφράζουν τον παλμό, την άποψη και την εκτίμηση των τοπικών κοινωνιών. Στην περίπτωση που αυτοί οι άνθρωποι εκφράζοντας πάντα τις τοπικές κοινωνίες, αρνηθούν, τι θα κάνετε; Θα γίνουν στις περιφέρειες τους τα συγκεκριμένα κέντρα; Μέχρι τις εκλογές, τα τρία κέντρα που είπατε ότι θα γίνουν, που θα είναι;
Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Επαναλαμβάνω. Είπα και δεσμεύτηκα ότι θα φέρουμε πρόταση νόμου και πράξη νομοθετικού περιεχομένου ως πρόταση στο υπουργικό συμβούλιο, προκείμενου όλα τα κέντρα φιλοξενίας, τρία σε κάθε περιφέρεια, να νομοθετηθούν πριν τις εκλογές. Έτσι, ώστε ο καθένας που όπως είδαμε και στο παράδειγμα της Κοζάνης, που λέει μεν, ναι, στην αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης, στη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας, αλλά και ταυτόχρονα λέει ότι «δεν το θέλω στο σπίτι μου», να πάρει θέση υπεύθυνη. Κι έτσι, θα μπει «ο κάθε κατεργάρης στον πάγκο του», κι έτσι, το πολιτικό σύστημα θα αποδείξει ότι επιτέλους, έχει πάρει μαθήματα από αυτήν την περίοδο της κρίσης. Όπως έχει πάρει μαθήματα κι από άλλα πράγματα, σαν αυτά που διαχειρίζεται ο κ. Σγουρός, π.χ. το θέμα των σκουπιδιών, το οποίο το έχουμε στην πόρτα μας. Για το οποίο μάλιστα, η χώρα μας καταδικάζεται κάθε μέρα σε μεγάλα πρόστιμα. Αλλά κυρίως ο υδροφόρος ορίζοντας της Αττικής μολύνεται καθημερινά. Από την άλλη πλευρά, αυτή η καθυστέρηση δημιουργεί μια «υγειονομική βόμβα» στο Λεκανοπέδιο.
Δημοσιογράφος : Κύριε Υπουργέ, είπατε ότι υπάρχουν 250 εκατομμύρια ευρώ εξασφαλισμένα κεφάλαια για χρηματοδότηση προφανώς των 30 κέντρων και κάποιων ακόμα επιπλέον;
Μιλήσατε, επίσης, για ευημερία στις τοπικές κοινωνίες. Εδώ βλέπουμε στο ενημερωτικό ότι προβλέπεται ένας κρατούμενος για κάθε εργαζόμενο. 1.000 κρατούμενοι σε κάθε χώρο, επομένως και 1.000 υπάλληλοι στην τοπική κοινωνία. Για πόσο καιρό θα κρατήσει αυτή η ευημερία; Είκοσι, τριάντα… πενήντα… χρόνια ευημερίας;
Υπουργός Προστασίας του Πολίτη : Σας είπα ότι υπάρχει ένας στρατηγικός σχεδιασμός και υπάρχει ένα επιχειρησιακό σχέδιο που κατατέθηκε. Και είναι απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο σχεδιασμός αυτός για πρώτη φορά περιλαμβάνει και χρηματοδότηση. Είναι 250 εκατομμύρια ευρώ για το 2011, το 2012 και το 2013. Από το 2011 και έως σήμερα έχουν δαπανηθεί 40 εκατομμύρια ευρώ. ‘Αρα, λοιπόν, έχουμε πάρα πολλούς πόρους να εξαντλήσουμε μέχρι το τέλος του επόμενου έτους που είναι το 2013 και στις νέες δημοσιονομικές προοπτικές. Επειδή, όμως, η αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης και η προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης αποτελεί μια πολύ σημαντική προτεραιότητα και προοπτική για όλη την Ευρώπη, εμείς θα ζητήσουμε και θα πάρουμε -και ήδη γίνεται διαπραγμάτευση για τα επόμενα χρόνια 2014-2020, τους αναγκαίους πόρους. Άρα, λοιπόν, θέμα πόρων δεν υπάρχει. Τώρα, το πόσο θα λειτουργούν αυτά τα κέντρα; Φοβάμαι, ότι όσο υπάρχει το μεταναστευτικό ρεύμα που έρχεται από την Αφρική και την Ασία και η χώρα μας είναι ο πρώτος σταθμός, δυστυχώς θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα. Απλώς, αυτό που δεν πρέπει να αντιμετωπίσουμε ξανά και ξανά είναι αυτό που βλέπουμε να συμβαίνει σήμερα, στη χώρα μας. Δηλαδή, εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να κυκλοφορούν άσκοπα στους δρόμους, να παρανομούν από ανάγκη, να γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης από δίκτυα ανομίας και εγκλήματος και να αποτελούν και αντικίνητρο παραμονής στη χώρα των υγιών νομίμων μεταναστών.
Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ τους χώρους αυτούς σε κάθε περιφέρεια θα τους επιλέξετε αποκλειστικά εσείς, σε συνεργασία ενδεχομένως με το Υπουργεί Εθνικής Άμυνας ή θα ζητήσετε και τη συνεργασία των περιφερειαρχών όπου έχουν να σας προτείνουν χώρους, να το κάνουν;
Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ένας από τους λόγους για τους οποίους βρεθήκαμε σήμερα ήταν και αυτός. Δίνουμε μια προθεσμία να μας προτείνουν. Εάν, όμως, δεν υπάρξουν προτάσεις τότε ο Νόμος θα συνταχθεί και θα υποβληθεί στη Βουλή από εμάς.
Δημοσιογράφος: Υπουργέ, αν παρ’ όλα αυτά υπάρχουν κάποιες διαμαρτυρίες από την τοπική κοινωνία, εκτός από τους περιφερειάρχες που ενδεχομένως κάποιοι να θέλουν, κάποιοι όμως έχουν πει ότι εμείς ξεκάθαρα λέμε δεν θέλουμε καθόλου στην περιφέρειά μας τέτοια κέντρα. Αν υπάρχουν έντονες αντιδράσεις σε αυτή την περίπτωση τι θα κάνετε; Και πως θα μπορέσετε να λειτουργήσετε τα τρία κέντρα ανά περιφέρεια;
Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κατ’ αρχάς δεν είναι άμεσο τα τρία κέντρα ανά περιφέρεια. Είναι ένα θέμα μεσο-μακροπρόθεσμο. Το δεύτερο είναι ότι εμείς συνεχίζουμε και θα συνεχίσουμε το διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες. Δεν είμαστε απέναντι, είμαστε μαζί στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Αν υπάρχουν φωνές οι οποίες δεν θέλουν στην περιφέρειά τους ενδεχομένως τέτοιου είδους δραστηριότητες, τότε οι νόμοι ψηφίζονται και ισχύουν για όλους τους Έλληνες. Άρα, λοιπόν, δεν υπάρχει δίλλημα σε αυτό.
Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ, η δεξαμενή των χώρων, από όπου θα επιλεγούν αυτά τα τριάντα στρατόπεδα, υπάρχει; Πόσα είναι; Πόσοι είναι οι υποψήφιοι χώροι;
Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ας μη μπούμε σε λεπτομέρειες τώρα. Θα τα πούμε όταν είμαστε έτοιμοι να παρουσιάσουμε το νόμο.
Δημοσιογράφος: Χίλια άτομα θα είναι για κάθε κέντρο στην περιφέρεια;
Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Όχι μπορεί να είναι και παραπάνω άτομα, αν υπάρχουν χωρητικότητες μεγάλες μπορεί να υπάρξουν και παραπάνω άτομα.
Δημοσιογράφος: Κάνοντας μια αναγωγή πάντως και μένοντας σε αυτό που έχει πει ο κ. Σγουρός για ένα εκατομμύριο που δεν νομίζω ότι είναι τόσοι, αλλά εν πάση περιπτώσει να είναι πεντακόσιες χιλιάδες…
Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιάννης Σγουρός: Σύμφωνα με τα στοιχεία της Αστυνομίας το είπα και όχι αυθαίρετα.
Δημοσιογράφος: Πάντως με μια αναγωγή μιλάμε για περίπου 30.000 άτομα, που θα πει ότι είναι σταγόνα στον Ωκεανό. Η πολιτική αντίληψη, η φιλοσοφία και το στρατηγικό σχέδιο ποιο είναι; Δηλαδή η επένδυση σε αυτούς τους τριάντα χιλιάδες. Και να μου επιτρέψετε κάτι ακόμα, γιατί επισείσατε και τον κίνδυνο εξόδου της χώρας από το Schengen . Να μας προσδιορίσετε ποιες θα είναι οι επιπτώσεις.
Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ευχαριστώ για τις ερωτήσεις γιατί είναι πάρα πολύ κρίσιμες και οι δύο. Σε ότι αφορά στο πρώτο ερώτημα, εάν δηλαδή, η χώρα φιλοξενεί σε κλειστούς χώρους φιλοξενίας τριάντα χιλιάδες μετανάστες αυτό είναι ικανό να αποτρέψει την παράνομη μετανάστευση; Η απάντηση είναι ναι. Και μάλιστα είναι ικανό αυτό το σχέδιο να αποτρέψει πλήρως και να μειώσει σημαντικότατα ως και να μηδενίσει τις μεταναστευτικές ροές στη χώρα, για τον απλούστατο λόγο ότι πλέον οι δουλέμποροι, όλοι εκείνοι που αφήνουν τις ανθρώπινες ψυχές στις όχθες του Έβρου θα αντιληφθούν πλέον ότι η Ελλάδα «ξέφραγο αμπέλι» όπως είναι σήμερα δεν θα ξανά είναι ποτέ. Δηλαδή, όποιος μπαίνει στη χώρα θα φιλοξενείται και θα του ζητείται άμεσα η επαναπροώθησή του η επιστροφή του στην πατρίδα του. Τίποτε άλλο. Δεν υπάρχει άλλη περίπτωση και αυτό πρέπει να είναι σαφές. Εκτός αν είναι πρόσφυγας, αν διώκεται για τις πεποιθήσεις του, τη φυλή του, τη θρησκεία του, τους αγώνες του για την απελευθέρωση και τη δημοκρατία εκεί είναι το ιερό δικαίωμα της κτίσης του ασύλου. Και αυτό θα το προστατεύσουμε ως κόρη οφθαλμού. Σε αυτό το σχέδιο όπως είδατε περιλαμβάνεται μεταξύ των άλλων, αφ ενός μεν η μεταναστευτική πολιτική αλλά εδώ στο Υπουργείο, πλέον έχουμε και την Υπηρεσία Ασύλου, που είναι μια πολιτική Υπηρεσία η οποία προστατεύει τους αδυνάτους. Προστατεύει τους μετανάστες που έχουν ανάγκη να προστατευθούν από την αυθαιρεσία του κράτους, από εμφυλίους ή θρησκευτικούς πολέμους και γενικά από διώξεις. Όσον αφορά στο δεύτερο ερώτημα, σχετικά με το Schengen . Τον Ιούνιο η χώρα κινδυνεύει να εξέλθει από τη Συνθήκη Schengen , αξιολογούμαστε και μπορεί να φύγουμε από εκεί. Αυτό θα είναι μια καταστροφική συνέπεια γιατί δυστυχώς αν φύγουμε από τη Schengen θα είναι σα να φεύγει η χώρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αποχωρούμε από ένα χώρο ελευθερίας, δικαιοσύνης και διακίνησης ανθρώπων, προσώπων, αγαθών και υπηρεσιών. Χάνουμε ένα κεκτημένο για το οποίο αγωνιστήκαμε για πάρα πολλά χρόνια. Ξαναγυρνάμε στη δεκαετία του ΄70 και όχι μόνο αυτό, αλλά τίθεται πλέον εν αμφιβόλω και το ζήτημα της ασφάλειας της χώρας γιατί εξωτερικά σύνορα σημαίνει Schengen , σημαίνει έλεγχοι με ένα συγκεκριμένο τρόπο, σημαίνει Frontex , δηλαδή φύλαξη των θαλασσίων και χερσαίων συνόρων μας. Σημαίνει κάποια πολύ μεγάλα προνόμια για την Ελλάδα. Αυτό λοιπόν, δεν πρέπει να το διακινδυνεύσουμε γιατί κάποιοι λένε ότι μπορεί να πάμε σε εκλογές και αυτά είναι προεκλογικά. Για αυτό δεν είναι προεκλογικά γιατί είναι μεγάλες εθνικές προτεραιότητες και κοινωνικές προτεραιότητες. Το χρωστάμε στους συμπολίτες μας που υποφέρουν τόσα χρόνια από αυτές τις μεγάλες πιέσεις που δεχόμαστε από το μεταναστευτικό πρόβλημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.