Κυριακή 11 Μαρτίου 2012

Ερώτηση στη Βουλή σχετικά με την αντιμετώπιση της μη νόμιμης μετανάστευσης στο νομό μας.



ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                      Αθήνα,      5       Μαρτίου        2012

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ                   ΠΡΟΣ:ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΕΛΕΓΧΟΥ                                                                            Δ/ΝΣΗ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ

Ταχ.Δ/νση: Π. Κανελλοπούλου 4                                        ΕΛΕΓΧΟΥ

Τ.Κ.101 77   Α Θ Η Ν Α                                                      ΤΜΗΜΑ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ

                                                                                               ΕΝΤΑΥΘΑ

ΑΡΙΘ.ΠΡΩΤ. : 7017/4/14586

                                                                                 ΚΟΙΝ.:  1. Βουλευτή κ. Β. ΑΠΟΣΤΟΛΑΤΟ

2. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ/

     101 83

                                                                                                            (Γραφείο κ. Υπουργού)

3. ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ

    ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ :

                                                                                                     α) Γραφείο κ. Αρχηγού

                                                                                                                                      β) Δ/νση Αλλοδαπών





ΘΕΜΑ : Αντιμετώπιση της μη νόμιμης μετανάστευσης στην περιοχή του Έβρου. Ενίσχυση του

               έργου των συνοριοφυλάκων.



ΣΧΕΤ. : ΕΡΩΤΗΣΗ    4481/ 16-01-2012.





Σε απάντηση της ανωτέρω ερώτησης, που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Β. ΑΠΟΣΤΟΛΑΤΟΣ και μας διαβίβασε το Υπουργείο Εσωτερικών, με το 142 από 08-02-2012 έγγραφό του, σας γνωρίζουμε ότι, για το ζήτημα της αντιμετώπισης της μη νόμιμης μετανάστευσης και των μέτρων που λαμβάνονται από το Υπουργείο μας, ενημερώθηκε η Εθνική Αντιπροσωπεία την 03-02-2012, κατά τη συζήτηση της 462/26/ 31-01-2012 επίκαιρης ερώτησης, που κατέθεσε ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. και Βουλευτής κ. Γ. ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ.



Πέραν αυτών, σας ενημερώνουμε ότι πρόσφατα, (06-02-2012), εγκαινιάσαμε το Επιχειρησιακό Κέντρο Επιτήρησης Συνόρων στη Νέα Βύσσα Ορεστιάδας, ενώ παράλληλα κηρύξαμε την έναρξη εργασιών του έργου κατασκευής αποτρεπτικού τεχνητού εμποδίου στον Έβρο, έργα που αποτελούν μέρος του ολοκληρωμένου προγράμματος διαχείρισης των ελληνικών συνόρων καθώς και ένα καθαρό μήνυμα προς τη διεθνή κοινότητα ότι η Ελλάδα είναι απολύτως συνεπής στις υποχρεώσεις της για τη φύλαξη των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παράλληλα, βρίσκονται σε εξέλιξη διαδικασίες για τη δημιουργία υποδομών και τη προμήθεια σύγχρονων υλικοτεχνικών μέσων και εξοπλισμού (οχήματα τύπου van με ενσωματωμένες θερμικές κάμερες, αστυνομικούς σκύλους κ.λπ.), με χρηματοδότηση του Ταμείου Εξωτερικών Συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προς ενίσχυση των Τμημάτων Συνοριακής Φύλαξης και εν γένει των Αστυνομικών Διευθύνσεων Έβρου, αλλά και της τοπικής οικονομίας και κοινωνίας. Γιατί υποχρέωση της πολιτείας δεν είναι μόνο να εγγυηθούμε την ασφάλεια των κατοίκων της περιοχής, αλλά κυρίως να εγγυηθούμε και τη διαδικασία της οικονομικής ανάπτυξης. Προς πληρέστερη ενημέρωσή σας, σας διαβιβάζουμε αντίγραφα των πρακτικών της ανωτέρω συζήτησης καθώς και το από 06-02-2012 Δελτίο Τύπου.



- // -



- 2 -



Σε ό,τι αφορά, την ενίσχυση των αστυνομικών Υπηρεσιών του Έβρου με ανθρώπινο δυναμικό, σας πληροφορούμε ότι, οι Αστυνομικές Διευθύνσεις Αλεξανδρούπολης και Ορεστιάδας ενισχύονται σε μηνιαία βάση με συνοριακούς φύλακες-αστυνομικούς, οι οποίοι μετακινούνται στην περιοχή του Έβρου από άλλες περιοχές των συνόρων, που αντιμετωπίζουν μικρότερη μεταναστευτική πίεση.



Επίσης, για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης και την ενίσχυση της αστυνόμευσης, στις περιοχές όπου παρατηρούνται αυξημένες μεταναστευτικές ροές, κατόπιν πρωτοβουλίας του Υπουργείου μας, πρόσφατα, ψηφίστηκε ο ν. 4033/2011 «Προσαρμογή στις διατάξεις της Οδηγίας 2009/18/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 23ης Απριλίου 2009 για τον καθορισμό των θεμελιωδών αρχών που διέπουν τη διερεύνηση των ατυχημάτων στον τομέα των θαλάσσιων μεταφορών και για την τροποποίηση της Οδηγίας 1999/35/ΕΚ του Συμβουλίου και της Οδηγίας 2002/59/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου-Ενσωμάτωση ρυθμίσεων, μέτρα εφαρμογής και άλλες διατάξεις», όπου, μεταξύ άλλων, στο άρθρο 28, προβλέπεται ότι οι αστυνομικοί που προέρχονται από συνοριακούς φύλακες δύνανται να μετακινούνται, με αίτησή τους, στις Υπηρεσίες των Αστυνομικών Διευθύνσεων Αλεξανδρούπολης, Ορεστιάδας, Λέσβου, Σάμου, Χίου, καθώς και Α΄ και Β΄ Δωδεκανήσου, πριν τη συμπλήρωση πενταετίας. Παράλληλα, παρέχεται νομοθετική εξουσιοδότηση για την έκδοση προεδρικού διατάγματος, ύστερα από πρόταση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, με το οποίο μπορεί να ορίζονται και άλλες Αστυνομικές Διευθύνσεις, όπου επιτρέπεται η απόσπαση, μετακίνηση ή μετάθεση του εν λόγω προσωπικού, κατά τα προαναφερόμενα.



Τέλος, σε κάθε περίπτωση, η επίλυση των προβλημάτων που απασχολούν τις Υπηρεσίες και το προσωπικό τους, αποτελεί πρωταρχικό στόχο του Υπουργείου μας και γι’ αυτό καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας του. Προς την κατεύθυνση αυτή επιδιώκουμε τον εποικοδομητικό διάλογο με τις  συνδικαλιστικές ενώσεις  του προσωπικού και παράλληλα συνεργαζόμαστε με τα συναρμόδια Υπουργεία για την ικανοποίηση των προβαλλόμενων δίκαιων αιτημάτων, στα πλαίσια πάντα των πολύ δύσκολων σημερινών δημοσιονομικών δυνατοτήτων. Στόχος μας είναι η ολοκλήρωση των απαραίτητων διοικητικών δομών και υποδομών και η κατάλληλη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, για την ολοκληρωμένη και αποτελεσματική διαχείριση του ζητήματος των μεταναστευτικών ροών. Στο πλαίσιο αυτό καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την προστασία των ευπαθών ομάδων και των δικαιωμάτων τους, καθώς και για τη διασφάλιση των απαραίτητων συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας του προσωπικού και την κατανομή της υπάρχουσας δύναμης κατά τρόπο ορθολογικό. Τοιουτοτρόπως, επιδιώκεται η εύρυθμη λειτουργία των Υπηρεσιών και η προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων, προκειμένου να εκπληρώνουν με επάρκεια την αποστολή τους ώστε να ενισχυθεί το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών και να βελτιωθεί η εικόνα της χώρας μας, για την καλύτερη εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος.





                                                                                                   Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ

                                                                                        ΧΡΗΣΤΟΣ   ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.