Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

Στην τελική ευθεία εργασιών μπαίνει ο φράχτης στον Εβρο


Δημοσιευμένο στο : http://news.kathimerini.gr
Του Θαναση Tσιγγανα

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Στην κύρια φάση των εργασιών εισέρχεται αυτήν την εβδομάδα η κατασκευή του φράχτη στον Εβρο. Οι πρώτοι από τους συνολικά 10.000 φρεατοπασσάλους που θα μπουν σε βάθος δύο μέτρων στο έδαφος για να συγκρατούν «ακλόνητο και ανυπέρβλητο» το υπέργειο τμήμα του φράχτη άρχισαν να τοποθετούνται κατά μήκος των 10,3 χλμ. στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Η φάση αυτή προβλέπεται να ολοκληρωθεί τέλη Ιουνίου και ο φράχτης αναμένεται να παραδοθεί τον Σεπτέμβριο.

Οι εργασίες κατασκευής για το «τεχνικό εμπόδιο» που στοχεύει στην ανακοπή της λαθρομετανάστευσης στο χερσαίο κομμάτι της ελληνοτουρκικής συνοριογραμμής, από τις Καστανιές μέχρι τη Νέα Βύσσα, «συνεχίζονται αργά αλλά σταθερά» έχοντας συμπληρώσει πλέον ένα μήνα, περίοδος που συνέβαλε να «ξεκαθαρίσει το τοπίο» κυριολεκτικά και μεταφορικά.

Κυριολεκτικά, γιατί ολοκληρώθηκαν οι πρόδρομες εργασίες της εκθάμνωσης σε όλο το μήκος της στενής λωρίδας που θα στηθεί ο φράχτης και έχουν ισοπεδωθεί ή μπαζωθεί όλα τα δύσκολα σημεία που θα καλυφθούν με το πρώτο σκυρόδεμα. Μεταφορικά, γιατί ο φράχτης του Εβρου μετά τόσες καθυστερήσεις... δικαίωσε τη φήμη του, καθώς παρουσιάστηκαν νέα προβλήματα. Το πρώτο εμφανίστηκε με την έναρξη των εργασιών από την πλευρά της Τουρκίας, αλλά δεν πήρε έκταση. Παρ' όλο που οι εργασίες γίνονται εξ ολοκλήρου επί ελληνικού εδάφους, η Τουρκία, που δεν καλοείδε από την αρχή την κατασκευή του φράχτη και διά του υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Ε. Μπαγίς δήλωσε πως δεν θα λύσει το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης, εξέφρασε δυσφορία για τον τρόπο κατασκευής και τα χώματα που δήθεν έπεσαν προς τη «νεκρή ζώνη». «Πιθανόν οι Τούρκοι αξιωματούχοι να μην ήταν επαρκώς ενημερωμένοι», ανέφερε εκπρόσωπος της κατασκευάστριας εταιρείας. Οι εργασίες περί τα τέλη Απριλίου διεκόπησαν για δύο ημέρες και αφού υπήρξε επικοινωνία μεταξύ στρατιωτικών και των υπουργείων Εξωτερικών αυτές συνεχίστηκαν χωρίς να τεθεί άλλο ζήτημα από την πλευρά της Τουρκίας. Ωστόσο, λίγες ημέρες αργότερα οι ρυθμοί κατασκευής επιβραδύνθηκαν εξ αιτίας προβλήματος στη χάραξη δύσκολων σημείων απ' όπου θα περάσει ο φράχτης, ενώ οι έντονες καταιγίδες που σημειώθηκαν το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου στον Β. Εβρο ήταν ένας ακόμη παράγοντας που δεν επέτρεψε την πλήρη ανάπτυξη των συνεργείων κατασκευής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.