Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

Συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και FRONTEX


Δημοσιευμένο στο : http://news.kathimerini.gr
Δωρα Αντωνιου

Κατ’ αρχήν βήμα, το οποίο ωστόσο εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από την καλή βούληση των μερών και θα μπορούσε να είναι περισσότερο δεσμευτικό, θεωρεί η Αθήνα τη συμφωνία που υπεγράφη προχθές μεταξύ της Τουρκίας και της FRONTEX. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, σε ανακοίνωσή του, κάνει λόγο για «πρακτικό συμφωνίας που ρυθμίζει τις βασικές γραμμές συνεργασίας που θα αναπτυχθεί για την παρεμπόδιση της άτακτης μετανάστευσης». Η ελληνική πλευρά αναφέρει ότι πρόκειται για μνημόνιο κατανόησης και δεν ενσωματώνει την πρακτική συνεργασίας που έχει εφαρμόσει η FRONTEX με άλλες τρίτες χώρες, η οποία αποτελεί σαφές πλαίσιο συγκεκριμένων κοινών δράσεων. Το κείμενο που υπεγράφη με την Τουρκία αφορά, κυρίως, ανταλλαγή τεχνογνωσίας και πληροφοριών για δράση κυκλωμάτων και μεταναστευτικές ροές.

Η διαμόρφωση ενός πλαισίου συνεργασίας μεταξύ FRONTEX και Τουρκίας συζητείται εδώ και αρκετό καιρό, δεδομένου ότι η Τουρκία έχει καταστεί η κύρια πύλη εισόδου παράνομων μεταναστών στην Ε.Ε. Η υπογραφή του, δε, θεωρείται αποτέλεσμα της αύξησης της πίεσης που η Ε.Ε. ασκεί προς τη γείτονα για υιοθέτηση αποτελεσματικότερων πρακτικών για την ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών. Η πολιτική της Αγκυρας για κατάργηση των θεωρήσεων για όλες τις χώρες της βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής -παραδοσιακές πηγές προέλευσης παράνομων μεταναστών με προορισμό την Ευρώπη- έχει επιτείνει το πρόβλημα. Στην πράξη, με ένα αεροπορικό εισιτήριο οι προερχόμενοι από τις χώρες αυτές παράνομοι μετανάστες φθάνουν μέσα σε λίγες ώρες στην Κωνσταντινούπολη και βρίσκονται μόλις 200 χιλιόμετρα μακριά από τα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι η υπογραφή της συμφωνίας εκφράζει μέχρις ενός σημείου πρόθεση καλύτερης συνεργασίας, παρέχει ορισμένα εργαλεία, ωστόσο ο μη δεσμευτικός χαρακτήρας της εναποθέτει την τήρησή της στη βούληση της Τουρκίας. Προσθέτουν, δε, ότι τα δείγματα της τακτικής που ακολουθεί η Αγκυρα όσον αφορά την εφαρμογή συμφωνίας επανεισδοχής, για την οποία ζητεί ανταλλάγματα στην πολιτική θεωρήσεων της Ε.Ε. για τους Τούρκους, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.