Τρίτη 12 Ιουνίου 2012

Εξώδικη διαμαρτυρία - πρόσκληση για τη διασφάλιση των νυχτερινών


poasy
Αθήνα 12 Ιουνίου 2012
Αρ. Πρωτ.: 500/12/9
ΕΞΩΔΙΚΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ - ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Προς: 1) Τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη
κ. Ελευθέριο ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ
2) Τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας
Αντιστράτηγο κ. Νικόλαο ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟ
Κοιν.: Πρωτοβάθμιες Οργανώσεις
Κύριε Υπουργέ,
Κύριε Αρχηγέ,
Όπως γνωρίζετε η Π.Ο.ΑΣ.Υ. αποτελεί δευτεροβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση, που εκπροσωπεί τους υπηρετούντες στην Ελληνική Αστυνομία. Στην εξαιρετικά δύσκολη αυτή συγκυρία, που διανύουμε μεταξύ των θεμάτων, που απασχολούν τα μέλη μας και για το οποίο έχουμε πολλάκις οχλήσει τόσο την φυσική όσο και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου μας, είναι και το πρόβλημα της νυχτερινής εργασίας.
Όπως γνωρίζετε, το επίδομα αυξημένης επιχειρησιακής ετοιμότητας ή άλλως αποζημίωση για νυχτερινή εργασία χορηγείται στο ένστολο προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας βάσει της διατάξεως του άρθρου 51 παρ. Α και παρ. Β του ν.3205/2003. Σύμφωνα με το ως άνω άρθρο, οι όροι και οι προϋποθέσεις καταβολής του καθορίζονται με κοινή υπουργική απόφαση του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών και του καθ' ύλην αρμοδίου Υπουργού. Εις εκτέλεση της ως άνω διάταξης εξεδόθη η υπ' αριθμόν 8002/32/122-α Απόφαση το Υφυπουργού Οικονομικών και του Υπουργού Δημόσιας Τάξεως (ΦΕΚ Β/1803/7-9-2007), δυνάμει της οποίας ορίστηκαν οι δικαιούχοι και το ύψος των κονδυλίων, που διατίθενται για την αποζημίωση της νυχτερινής εργασίας. Με την ως άνω Υπουργική απόφαση (άρθρο 2) ορίστηκε συγκεκριμένα, ότι στο ένστολο προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ. καταβάλλεται για κάθε ώρα νυχτερινής απασχόλησης και μέχρι 64 ώρες το μήνα κατ' ανώτατο όριο το ποσό των δύο ευρώ και ενενήντα τριών λεπτών του ευρώ (2,93 ευρώ).
Η πρόβλεψη της ως άνω υπουργικής αποφάσεως δημιουργεί μια παντελώς εξουθενωτική κατάσταση εις βάρος των μελών μας.
Λαμβάνοντας, λοιπόν, υπόψη την τεράστια επιβάρυνση του προσωπικού, το οποίο ιδιαίτερα σε μάχιμες μονάδες καλείται να είναι αξιόμαχο με τον ελάχιστο δυνατό χρόνο ανάπαυσης, η Ομοσπονδία μας θεωρεί, ότι είναι επιβεβλημένη, η μείωση του ως άνω χρόνου από 64 σε 48 ώρες τον μήνα, προκειμένου με τον τρόπο αυτό να εξασφαλιστεί η μέγιστη δυνατή απόδοση του προσωπικού αλλά και η εύρυθμη λειτουργία της Υπηρεσίας.
Η δε υπέρβαση ακόμα και αυτών των 64άρων ωρών, που προβλέπει ο νόμος, χωρίς βεβαίως την αποζημίωση των στελεχών, μόνο ως εγκληματική ενέργεια μπορεί να χαρακτηριστεί, καθώς θέτει σε κίνδυνο τόσο την ζωή και την σωματική ακεραιτότητα των συναδέλφων, όσο και την λειτουργία της Υπηρεσίας. Είναι απορίας άξιο, πως μπορεί κανείς να περιμένει από έναν αστυνομικό να είναι αποδοτικός και αξιόμαχος, τη στιγμή, που διαθέτει ελάχιστο χρόνο αναπαύσεως, προκειμένου να ανακτήσει τις δυνάμεις, που αναλώνει στην υπηρεσία του. Και μάλιστα, όταν καλείται να υπερβεί τον εαυτό του για χάρη της Υπηρεσίας, γνωρίζοντας, ότι για την υπέρβαση αυτή δεν πρόκειται καν να αποζημιωθεί.
Παράλληλα, η μέχρι σήμερα τηρούμενη πρακτική για την εξόφληση της συγκεκριμένης αποζημιώσεως προβλέπει την έκδοση Υπουργικής Αποφάσεως, που ορίζει το ποσό των διαθεσίμων πόρων κατ' έτος για την κάλυψη των απασχολούμενων σε νυχτερινή εργασία, που εν συνεχεία κατανέμονται μεταξύ των δικαιούχων. Η μη ορθή ωστόσο, κατανομή των αναλογούντων ωρών από τις υπηρεσίες, οδηγεί στις περισσότερες περιπτώσεις οι ως άνω πόροι να εξαντλούνται πολύ πριν το κλείσιμο του έτους, με αποτέλεσμα οι συνάδελφοι να παραμένουν μετέωροι, αγνοώντας εάν θα πληρωθούν και εάν θα εξευρεθούν τα αναγκαία κονδύλια, προκειμένου να λάβουν την αποζημίωσή τους.
Στην κατεύθυνση αυτή, είναι επιβεβλημένη η πρόβλεψη ειδικών κωδικών στον Προϋπολογισμό κατ' έτος προκειμένου να διασφαλιστούν με αυτόν τον τρόπο, όσοι εκτελούν υπηρεσίες, που υπάγονται στο Π.Δ. 394/2001 (άρθρο 1 παρ. β και γ-μάχιμες υπηρεσίες) αλλά και όσων υπηρετούν σε γραμματειακή ή γραφική υπηρεσία –Υπηρεσία τεχνίτη κάθε ειδικότητας (π.δ. 394/2001 άρθρο 1 παρ. α).
Και παρά το γεγονός, ότι έχουμε λεκτικώς εισπράξει την «κατανόηση» όλων σχεδόν των ηγεσιών, στην πραγματικότητα ουδεμία εξέλιξη έχει υπάρξει στο φλέγον αυτό θέμα.
Θέλουμε να πιστεύουμε, ότι κοινός στόχος τόσο της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας όσο και ημών των ιδίων είναι η πλέον αποδοτική αξιοποίηση του προσωπικού και η δημιουργία των καλύτερων δυνατών συνθηκών, προς την κατεύθυνση της επίτευξης της μέγιστης δυνατής αποτελεσματικότητας της Αστυνομίας, ως φυσικού προασπιστή του κράτους και των πολιτών. Στην κατεύθυνση αυτή, η μέριμνα για τις ανάγκες του προσωπικού δεν μπορεί παρά να παίζει κεντρικό ρόλο.
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ-ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΑΣΤΕ
Για την μη εισέτι διευθέτηση του θέματος της νυχτερινής εργασίας των αστυνομικών υπαλλήλων, προς την κατεύθυνση του καθορισμού μέγιστου κατά μήνα αριθμού ωρών νυχτερινής εργασίας 48 ωρών, της απαγόρευσης υπέρβασης των προβλεπόμενων ωρών νυχτερινής εργασίας και της πρόβλεψης των απαιτούμενων πιστώσεων σε ειδικούς κωδικούς του προϋπολογισμού.
ΣΑΣ ΚΑΛΟΥΜΕ
Να προβείτε σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες, για την αποκατάσταση της δυσλειτουργίας, που ταλανίζει τους συναδέλφους εδώ και χρόνια.
ypografes-poasy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.