Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012

Φύλαξη ποινικών κρατουμένων στα Αστυνομικά Κρατητήρια

poasy
Αθήνα 20 Ιουνίου 2012
Αρ. Πρωτ.: 100/3/30γ
Προς: Τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη
κ. Ελευθέριο ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ
Κοιν.: 1) Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων
κ. Χρίστο ΓΕΡΑΡΗ
2) Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας
Αντιστράτηγο κ. Νικόλαο ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟ
3) Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Άρτας, Καβάλας, Θεσπρωτίας
4) Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Άρτας, Καβάλας, Θεσπρωτίας
5) Πρωτοβάθμιες Οργανώσεις
Σχετ.: 1) Υπ' αριθ. 100/3/25α από 14/02/2012 έγγραφό μας
2) Υπ' αριθ. 100/3/26γ από 29/03/2012 έγγραφό μας
Θέμα: «Φύλαξη ποινικών κρατουμένων στα Αστυνομικά Κρατητήρια»
Oι Ενώσεις Αστυνομικών Υπαλλήλων Άρτας και Καβάλας με τα επισυναπτόμενα υπ' αριθ. 100/3/3 από 18/06/2012 και υπ' αριθ. 100/3/15 από 13/06/2012 έγγραφά τους καταγγέλλουν την άρνηση παραλαβής από τα σωφρονιστικά καταστήματα των ποινικών κρατουμένων. Το συγκεκριμένο αυτό ζήτημα έχει ήδη αναδειχθεί από την Ομοσπονδία μας με τα ανωτέρω σχετικά έγγραφά μας, χωρίς να υπάρχει η παραμικρή επίλυσή του.
Συγκεκριμένα σας γνωστοποιούμε ότι τα κρατητήρια του Α.Τ. Καβάλας έχουν μετατραπεί σε Τμήμα Μεταγωγών, ακόμα και σε παράρτημα Δικαστικών Φυλακών. Υπάρχουν κρατούμενοι στα κρατητήρια του Α.Τ. Καβάλας από 07/02/2012 (!!!) και στα κρατητήρια του Α.Τ. Άρτας από τις 13/04/2012 και όπως καταγγέλλεται, οι κρατούμενοι αυτοί είναι κλεισμένοι σε κρατητήρια που δημιουργήθηκαν για βραχεία κράτηση κρατουμένων που δεν μπορούν να προαυλιστούν και στερούνται τις στοιχειώδεις συνθήκες υγιεινής και καθαριότητας κλπ, απειλώντας ακόμα και με άρνηση σίτισής τους και όπου σε καμία περίπτωση δεν τηρούνται οι όροι υγιεινής και ασφάλειας.
Το άρθρο 66 παρ.6 του Π.Δ. 141/1991 αναφέρει: «Στα αστυνομικά κρατητήρια δεν επιτρέπεται η κράτηση υποδίκων ή καταδίκων που προορίζονται για Σωφρονιστικό Κατάστημα, με εξαίρεση τον απολύτως αναγκαίο πριν τη μεταγωγή χρόνο και εφόσον δεν είναι δυνατή η απ' ευθείας μεταγωγή και παράδοση σ' αυτό».
Κύριε Υπουργέ,
Τα αστυνομικά κρατητήρια δεν αντέχουν άλλους κρατουμένους. Για ακόμα μια φορά παρακαλούμε για την παρέμβασή σας για την άμεση προώθηση των ποινικών κρατουμένων που κρατούνται στα κρατητήρια των Αστυνομικών Υπηρεσιών στα σωφρονιστικά καταστήματα για τα οποία αυτοί προορίζονται, μέσα στον απόλυτα προβλεπόμενο από τις ισχύουσες διατάξεις χρόνο, αλλά και δυνατότητα άρνησης παραλαβής από τις αστυνομικές υπηρεσίες όταν στα κρατητήριά τους παρατηρείται πληρότητα ή όταν δεν πληρούν τις προβλεπόμενες προδιαγραφές και τους όρους υγιεινής και ασφάλειας (Π.Δ. 45/2008).
Κύριε Υπουργέ,
Ταυτόχρονα, η Ε.Α.Υ. Θεσπρωτίας με το υπ' αριθ. 100/3/2 από 12/06/2012 έγγραφό της καταγγέλλει ότι εξαιτίας της ανύπαρκτης κτιριακής υποδομής των υπηρεσιών της Α.Δ. Θεσπρωτίας, έχει παραχωρηθεί και ένα μέρος για την φύλαξη των κρατουμένων στο Τμήμα Διαβατηριακού Ελέγχου Ηγουμενίτσας, περιμετρικά του οποίου υπάρχουν αποθήκες καυσίμων, ενώ δεν υπάρχει κάποιος χώρος για την παραμονή των συναδέλφων μας κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας τους.
Τα αιτήματα της Ε.Α.Υ. Θεσπρωτίας που επιζητούν άμεσα λύσης μετά τη συνάντηση της Ένωσης με τον Λιμενάρχη Ηγουμενίτσας είναι :
1. Εύρεση κλιματιζόμενου χώρου όπου οι συνάδελφοί μας που εκτελούν υπηρεσία
θα παραμένουν κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας τους (π.χ. σκοπιά, κατάλληλα διαμορφωμένο κοντέινερ).
2. Καθαρισμός του χώρου κράτησης εσωτερικά.
3. Βάψιμο του χώρου κράτησης εσωτερικά.
4. Απολύμανση σε τακτικά χρονικά διαστήματα.
5. Επισκευή κλιματιστικού μηχανήματος που υπάρχει στο χώρο κράτησης.
6. Χορήγηση σε τακτά χρονικά διαστήματα γάντια, μάσκες, απολυμαντικά χεριών κ.τ.λ. (Π.Δ. 45/2008).
Κύριε Υπουργέ,
Παρακαλούμε για την άμεση επίλυση των ανωτέρω ζητημάτων που τέθηκαν από τις Ε.Α.Υ. Άρτας Καβάλας και Θεσπρωτίας.
Οι Εισαγγελίες Πλημμελειοδικών Άρτας, Καβάλας, Θεσπρωτίας στις οποίες κοινοποιείται η παρούσα με το επισυναπτόμενα σ' αυτή έγγραφα, παρακαλούνται για τις δικές τους ενέργειες αναφορικά με την τυχόν έκθεση σε κάθε είδους κινδύνους τόσο των κρατουμένων, όσο και των φρουρών αστυνομικών αλλά και των προσερχόμενων πολιτών στις Αστυνομικές Υπηρεσίες των Α.Δ. Άρτας, Καβάλας και Θεσπρωτίας.
Οι Ε.Α.Υ. Άρτας, Καβάλας, Θεσπρωτίας παρακαλούνται για την παρακολούθηση της εξέλιξης του όλου ζητήματος παρέχοντας κάθε συνδρομή και κάθε σχετική επιπρόσθετη πληροφορία στις Εισαγγελίες Πλημμελειοδικών Άρτας, Καβάλας, Θεσπρωτίας, ενημερώνοντάς μας σχετικά.
ypografes-poasy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.