Πέμπτη 7 Ιουνίου 2012

Φύλαξη ποινικών κρατουμένων στα Αστυνομικά Κρατητήρια


poasy
Αθήνα 7 Ιουνίου 2012
Αρ. Πρωτ.: 100/3/29α
Προς: Τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας
Αντιστράτηγο κ. Νικόλαο ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟ
Κοιν.:1) Υπουργό Προστασίας του Πολίτη
κ. Ελευθέριο ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ
2) Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Σπάρτης
3) Διεύθυνση Υγείας, Υγιεινής και Πρόνοιας της
Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας
4) Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Λακωνίας
5) Πρωτοβάθμιες Οργανώσεις
Θέμα: «Φύλαξη ποινικών κρατουμένων στα Αστυνομικά Κρατητήρια»
Κύριε Αρχηγέ,
Παρά τις μέχρι σήμερα κατ' επανάληψη παρεμβάσεις των Πρωτοβάθμιων Οργανώσεών μας και της Ομοσπονδίας για το αναφερόμενο στο θέμα αντικείμενο και της σωρείας σοβαρότατων προβλημάτων που παρουσιάστηκαν στους εργασιακούς χώρους και στα κρατητήρια των Αστυνομικών Υπηρεσιών δυστυχώς καμία πρωτοβουλία, ούτε κανένα μέτρο δεν εκδηλώθηκε ή τουλάχιστον δεν γνωστοποιήθηκε για τη αντιμετώπιση αυτών.
Έτσι τα προβλήματα από τη μη τήρηση των όρων υγιεινής και ασφάλειας στην πλειονότητα των Αστυνομικών Υπηρεσιών της Χώρας και κυρίως στα αστυνομικά κρατητήρια, εξακολουθούν να υπάρχουν συνεχώς αυξανόμενα αλλά και διογκούμενα, ιδίως σε περιόδους που τα σωφρονιστικά καταστήματα δεν παραλαμβάνουν κρατούμενους για διάφορους λόγους (πληρότητα φυλακών, απεργία σωφρονιστικών υπαλλήλων κ.λ.π.).
Η όλη αυτή κατάσταση ως καταγγέλλεται και από τις Πρωτοβάθμιες Οργανώσεις εγκυμονεί πλείστους κινδύνους για τους συναδέλφους, για τους προσερχόμενους στις Αστυνομικές Υπηρεσίες και για τους κρατουμένους.
Χαρακτηριστική προς τούτο είναι η περίπτωση που μας γνωστοποιείται από την Ε.Α.Υ. Λακωνίας με το επισυναπτόμενο υπ' αριθμ. 800/8/3 από 05/06/2012 έγγραφό της αναφορικά με μια σειρά προβλημάτων που υπάρχουν και τους κινδύνους που ελλοχεύουν στις Αστυνομικές Υπηρεσίες της Α.Δ. Λακωνίας, στα κρατητήρια του Α.Τ. Σπάρτης και Α.Τ. Μολάων, εξαιτίας της μη τήρησης των όσων προβλέπονται από τις Διατάξεις του άρθρου 66 παρ. 6 Π.Δ. 141/1991 αλλά και των όρων υγιεινής και ασφάλειας Π.Δ. 45/2008.
Κύριε Αρχηγέ,
Η παρέμβασή σας για άμεση αντιμετώπιση μιας σειράς τέτοιων σοβαρότατων προβλημάτων προς όλες τις Αστυνομικές Υπηρεσίες της Χώρας αλλά και στις συναρμόδιες Αρχές, φρονούμε ότι είναι όσο ποτέ άλλοτε αναγκαία.
Επιπρόσθετα παρακαλούμε όπως από το Α.Ε.Α. δοθούν εντολές οδηγίες στην Α.Δ. Λακωνίας για την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων που αναφέρονται στο επισυναπτόμενο έγγραφο της Ε.Α.Υ. Λακωνίας.
Η Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Σπάρτης στην οποία κοινοποιείται η παρούσα με το επισυναπτόμενο σ' αυτή έγγραφο, παρακαλείται για τις δικές της ενέργειες αναφορικά με την τυχόν έκθεση σε κάθε είδους κινδύνους τόσο των κρατουμένων, όσο και των φρουρών αστυνομικών αλλά και των προσερχόμενων πολιτών στις Αστυνομικές Υπηρεσίες Α.Δ. Λακωνίας και συγκεκριμένα του Α.Τ. Σπάρτης και Α.Τ. Μολάων.
Η Διεύθυνση Υγείας, Υγιεινής και Πρόνοιας της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας παρακαλείται ομοίως αναφορικά με τη διενέργεια αυτοψίας και σύνταξης σχετικής έκθεσης, εάν οι συγκεκριμένοι χώροι – κρατητήρια του Α.Τ. Σπάρτης – Α.Τ. Μολάων πληρούν τους όρους και προϋποθέσεις από κάθε πλευρά, κυρίως της υγιεινής – ασφάλειας και της χωρητικότητας.
Η Ε.Α.Υ. Λακωνίας παρακαλείται για την παρακολούθηση της εξέλιξης του όλου ζητήματος παρέχοντας κάθε συνδρομή και κάθε σχετική επιπρόσθετη πληροφορία τόσο στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Σπάρτης όσο και στη Διεύθυνση Υγείας, Υγιεινής και Πρόνοιας της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας, ενημερώνοντάς μας σχετικά.
ypografes-poasy

lakonia_5_6_2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.