Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2012

Δένδιας: Δημιουργία αστυνομίας 40.000 ενστόλων

Δημοσιευμένο στο : http://www.kathimerini.gr

Κυριακή, 02 Σεπτέμβριος 2012
-Στην Καθημερινή της Κυριακής.
Μείωση στο ήμισυ των οργανικών μονάδων της ΕΛΑΣ και δημιουργία αστυνομίας 40.000 ενστόλων προβλέπει το σχέδιο αναδιάρθρωσης της όπως αποκαλύπτει ο Ν Δένδιας στην Καθημερινη της Κυριακής. Ο υπουργός θεωρεί ότι είναι δύσκολος έως αδύνατος ο διαχωρισμός των αστυνομικών σε μάχιμους και μη ενώ σε ότι αφορά το μισθολόγιο τους σημειώνει ότι γίνεται προσπάθεια συνεννόησης και σε ενδοκυβερνητικό επίπεδο και με την τροικα, ώστε να διατηρηθεί το αξιόμαχο αστυνομικών και Πυροσβεστών. Εισάγεται τεχνογνωσία από ΗΠΑ, Βρετανία και Ισραήλ για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, ενώ αλλάζει ο τρόπος αντιμετώπισης επεισοδίων με την ρίψη νερού αντί δακρυγόνων. Επίσης, προαναγγέλλεται και ρύθμιση για τον περιορισμό των διαδηλώσεων.
Ολόκληρη η συνέντευξη του Υπουργού στη συνέχεια ή απευθείας στην πηγή:
http://www.kathimerini.gr

Διαβάστε και αυτό το άρθρο για το καθεστώς της «νέου τύπου» εφεδρείας
ethnos.gr : Η εφεδρεία μπήκε σε... διαθεσιμότητα
Μικρότερη καλά οπλισμένη Αστυνομία

Ο ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ ΣΤΗΝ «Κ»
Μειώνονται κατά 50% οι οργανικές μονάδες της ΕΛ.ΑΣ.
Συστήνεται μονάδα με βαρύ οπλισμό στο πρότυπο της ΔΙΑΣ
Κυρίως με χρήση νερού η αντιμετώπιση των διαδηλώσεων
Η επιχείρηση «Ξένιος Ζευς» θα επεκταθεί στην περιφέρεια
Συνέντευξη στον Γιαννη Σουλιωτη
Τεχνογνωσία από ΗΠΑ, Βρετανία και Ισραήλ εισάγει το υπουργείο Δημόσιας Τάξης για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας. Αυτό λέει σε συνέντευξή του στην «Κ» ο υπουργός Νίκος Δένδιας. Αποκαλύπτει ακόμα ότι αλλάζει το «δόγμα» αντιμετώπισης επεισοδίων με χρήση νερού αντί δακρυγόνων και νομοθετική ρύθμιση για τον περιορισμό των διαδηλώσεων. Μείωση 50% του αριθμού των οργανικών μονάδων και δημιουργία αστυνομίας 40.000 ενστόλων προβλέπει το σχέδιο αναδιάρθρωσης που αποκαλύπτει στην «Κ» ο κ. Δένδιας.
- Συμπληρώνεται ένας μήνας από την εφαρμογή του σχεδίου «Ξένιος Ζευς». Είστε ικανοποιημένος από τη μέχρι τώρα πορεία της επιχείρησης;
- Η πρώτη αποτίμηση θα γίνει στις 31/12. Θα δούμε τι έγινε αυτούς τους πέντε μήνες και από εκεί και πέρα θα καταλήξουμε στις ακριβείς ενέργειες που πρέπει να γίνουν για τη συνέχισή του το 2013. Σίγουρο είναι ότι θα επεκταθεί από το κέντρο της Αθήνας προς την περιφέρεια της πρωτεύουσας και από την Αθήνα στην υπόλοιπη Ελλάδα.
- Από τις 4 Αυγούστου έχουν γίνει 2.054 συλλήψεις παράνομων μεταναστών. Πόσοι από αυτούς έχουν απελαθεί;
- Στις 11 Σεπτεμβρίου φεύγει τσάρτερ με περίπου 100 άτομα. Προγραμματίζουμε επίσης την αναχώρηση για άλλα 168 άτομα που κρατούνται σε Κομοτηνή και Ξάνθη, για τα οποία είμαστε στη διαδικασία της συνεννόησης με τις πρεσβείες. Αρα, μπορούμε να ελπίζουμε ότι μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου θα έχουμε στείλει 268 άτομα πίσω. Συνολικά, από την έναρξη της επιχείρησης «Ξένιος Ζευς» μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα, 680 περίπου άτομα θα έχουν επιστρέψει στις πατρίδες τους.
- Εχει ή όχι εξαντληθεί η χωρητικότητα των υπαρχουσών εγκαταστάσεων κράτησης μεταναστών;
- Λαμβάνοντας υπόψη τις εγκαταστάσεις που έχουμε τώρα στη διάθεσή μας, θα σας έλεγα ότι έχουμε «πνιγεί». Ομως αν λάβουμε υπόψη τον προγραμματισμό που έχει γίνει και τα στρατόπεδα που θα μας δώσει το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, νομίζω ότι θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε με πολύ αποδοτικό ρυθμό την προσπάθεια.
- Πόσα είναι τα υπό παραχώρηση στρατόπεδα;
- Μέσα στις επόμενες δέκα μέρες θα μας παραχωρηθούν άλλα δύο. Το ένα από αυτά φιλοδοξώ μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου ότι θα λειτουργεί κανονικά.
Με τηλεδιάσκεψη
- Ποιες μεθόδους προωθείτε για την επιτάχυνση της εξέτασης των αιτημάτων ασύλου και άρα της διαδικασίας απελάσεων;
- Εξετάζουμε τη λύση της τηλεδιάσκεψης. Εάν, για παράδειγμα, επιθυμεί να αναγνωρίσει η πρεσβεία του Πακιστάν τον υπήκοο της χώρας που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο Κέντρο Φιλοξενίας στη Θράκη, μια λύση είναι να μεταβεί ο πρόξενος της χώρας στην Κομοτηνή. Μία άλλη λύση είναι να έρθει ο υπήκοος του Πακιστάν στην Αθήνα. Η τρίτη λύση είναι μέσω της τηλεδιάσκεψης, να δώσουμε στην πρεσβεία του Πακιστάν τη δυνατότητα να βλέπει στην οθόνη τους υπηκόους της χώρας αυτής, να μπορεί να συνομιλεί μαζί τους και να τους αναγνωρίζει.
- Σχετικά με τη διαδικασία των εθελουσίων επιστροφών;
- Θέτουμε σε εφαρμογή μεγάλη επικοινωνιακή καμπάνια. Σε συνεργασία με τους δήμους θα τοποθετήσουμε πληροφοριακά stands, σημεία δηλαδή πιο φιλικά για τον παράνομο μετανάστη, όπου θα ενημερώνονται για τα προγράμματα εθελουσίας επιστροφής. Το ίδιο θα γίνει και στα Κέντρα Φιλοξενίας.
- Με ποιο τρόπο θα αντιμετωπίσετε τη μετατόπιση των παράνομων μεταναστευτικών ροών από τον Εβρο στα θαλάσσια σύνορα Ελλάδας - Τουρκίας;
- Χρειαζόμαστε τη συνεργασία του Λιμενικού και του Πολεμικού Ναυτικού. Θα πρέπει να δημιουργηθεί ανάλογος μηχανισμός αποτροπής επί των ορίων των χωρικών υδάτων, όπως και στον Εβρο. Εάν αυτό δεν γίνει, η Ελληνική Αστυνομία θα βρεθεί πάλι να διαχειρίζεται μεγάλο αριθμό μεταναστών και θα οδηγηθούμε στο ίδιο αδιέξοδο.
- Ποιος ευθύνεται για τη διαφαινόμενη διπλωματική αποτυχία της Ελλάδας στη διαπραγμάτευση για την αναθεώρηση της συνθήκης «Δουβλίνο 2»;
- Δεν αξιολογήθηκε σωστά από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και δεν διατυπώσαμε επιφυλάξεις σε μία σειρά από θέματα. Προφανώς λόγω της μεγάλης κρίσης που αντιμετώπιζε η χώρα θεωρήθηκε -όμως αυτό είναι συμπέρασμά μου- ότι δεν πρέπει να ανοίξουμε και εκεί ένα ζήτημα. Εάν συνέβη κάτι τέτοιο, αυτό κατά την άποψή μου ήταν μια λανθασμένη εκτίμηση. Ηταν μια οδυνηρή έκπληξη για μένα να βρω το «Δουβλίνο 3» προωθημένο σε ένα τέτοιο επίπεδο που ο χειρισμός του πια να είναι εξαιρετικά προβληματικός.
Τεχνογνωσία από ΗΠΑ, Βρετανία, Ισραήλ
- Μετά τον «Ξένιο Δία» ποια είναι η επόμενη μεγάλη παρέμβασή σας;
- Θα προτείνουμε την πλήρη αναδιάρθρωση της ΕΛ.ΑΣ. με μείωση σχεδόν κατά 50% του συνόλου των οργανικών μονάδων. Ο αριθμός τους σήμερα ανέρχεται σε 1.300 και ο στόχος είναι να μειωθούν σε κάτω από 800. Πρόθεσή μας είναι να απελευθερωθούν 3.000 άτομα από τις διοικητικές θέσεις.
- Κρίνετε επαρκή τον αριθμό των Ελλήνων αστυνομικών;
- Μια ορθά οργανωμένη και εφοδιασμένη με τα κατάλληλα μέσα Αστυνομία 40.000 έως 42.000 ατόμων είναι απολύτως επαρκής. Η Αστυνομία των 55.000 είναι πολυτέλεια.
- Πώς σκοπεύετε να βελτιώσετε την αποτελεσματικότητα του Σώματος;
- Βρισκόμαστε σε διαδικασία αναζήτησης τεχνογνωσίας στο εξωτερικό. Μελετάμε την τακτική που εφαρμόσθηκε στη Νέα Υόρκη και μιλάμε με τον σύμβουλο του τέως δημάρχου κ. Τζουλιάνι. Μιλάμε επίσης με τους Αγγλους της Scotland Yard επί αυτών των θεμάτων, ενώ πιθανότατα θα ζητήσουμε βοήθεια και από τους Ισραηλινούς. Θα πάρουμε τεχνογνωσία απ' όπου και αν τη βρούμε. Χρειαζόμαστε ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει.
- Εχετε εντοπίσει κάποια «καλή πρακτική» που σκέφτεστε να εφαρμόσετε στην Ελλάδα;
- Ναι, το παράδειγμα της Νέας Υόρκης στην καταπολέμηση της εγκληματικότητας. Αντίστοιχα, τη δυνατότητα των Αγγλων να αντιμετωπίσουν την τρομοκρατία βάσει της εμπειρίας που είχαν στη Βόρεια Ιρλανδία.
- Είναι αλήθεια ότι εξοπλίζετε την Αστυνομία με βαρύτερο οπλισμό;
- Μια ειδικά εκπαιδευμένη και επαρκής αστυνομική μονάδα θα πρέπει να έχει τον κατάλληλο οπλισμό που θα της επιτρέψει να αντιπαρατεθεί με το οργανωμένο έγκλημα. Με το όπλο των 9 mm είναι εξαιρετικά δυσχερής η αντιμετώπιση των κακοποιών με τα Καλάσνικοφ. Η μονάδα αυτή θα λειτουργεί σαν μια ανεξάρτητη δύναμη, στο πρότυπο της ΔΙΑΣ. Μία ανεξάρτητη, υπό την έννοια της αυτοτελούς διοίκησης, αλλά και αποκεντρωμένη δύναμη.
- Πώς θα διαχειριστεί στο εξής η ΕΛ.ΑΣ τυχόν επεισόδια στο κέντρο της πρωτεύουσας;
- Σχεδιάζουμε μια νέου τύπου διαχείριση, με τη ρίψη νερού.
- Που σημαίνει ότι θα καταργηθούν τα χημικά;
- Το να καταργηθούν είναι μια μεγάλη λέξη. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι θα ελαχιστοποιηθούν. Ταυτόχρονα προχωράμε στην εκπόνηση νομοθετήματος με βάση την πρόταση του Δήμου Αθηναίων για τις προϋποθέσεις των συγκεντρώσεων στο Κέντρο και με σεβασμό στο δικαίωμα της διαμαρτυρίας. Δεν μπορούν 100 άτομα να κλείνουν την Πανεπιστημίου και την πλατεία Συντάγματος και η πόλη να ασφυκτιά.
- Υπάρχει ή όχι ενδεχόμενο περικοπών στα «ειδικά» μισθολόγια των ενστόλων;
- Διεξάγεται μια προσπάθεια συνεννόησης ενδοκυβερνητικά και βεβαίως θα διεξαχθεί και στο επίπεδο της συνεννόησης με την τρόικα, προκειμένου να διατηρηθεί το αξιόμαχο της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος.
- Συμφωνείτε με τον διαχωρισμό των ενστόλων σε μάχιμους και μη μάχιμους;
- Σύμφωνα με το υπάρχον οργανωτικό σύστημα της Ελληνικής Αστυνομίας, ο διαχωρισμός είναι εξαιρετικά δύσκολος, αν όχι αδύνατος.
- Μιλήσατε στη Βουλή για «τάγματα εφόδου». Πώς θα αντιμετωπίσετε φαινόμενα ρατσιστικής βίας;
- Μιλάμε για ένα καινούργιο φαινόμενο. Για την αστυνομία ο «χώρος» αποτελεί terra incognita. Το ρατσιστικό έγκλημα είναι πολύπλοκο. Η εξιχνίασή του προϋποθέτει να γνωρίζεις ολόκληρες διαδρομές αντιλήψεων. Πρέπει να υπάρχει μεγάλη προσοχή και σοβαρότητα και να μην κινηθούμε επικοινωνιακά για να κερδίσουμε εντυπώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.