Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2012

Αναστολή λειτουργίας της Σχολής Αστυφυλάκων Ρεθύμνου για τη φετινή τουλάχιστον χρονιά

 

Δημοσιευμένο στο : goodnet.gr
Σάββατο, 08 Σεπτέμβριος 2012
-Αναστολή της λειτουργίας του Τμήματος Δοκίμων Αστυφυλάκων Ρεθύμνου για τη φετινή τουλάχιστον χρονιά ανακοίνωσε και επίσημα από το βήμα της Βουλής ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του ρεθυμνιώτη βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννη Κεφαλογιάννη.
Όλοι οι δόκιμοι αστυφύλακες, οι 500 δηλαδή που εισήχθησαν φέτος στην Αστυνομική Ακαδημία, θα συγκεντρωθούν στις σχολές της Θράκης, όπως είπε ο κ. Δένδιας, επικαλούμενος «εθνικούς λόγους». Υποστήριξε ότι η σχολή δεν θα «αποχαρακτηριστεί» και ζήτησε από τους τοπικούς φορείς να προτείνουν τρόπους αξιοποίησης του χώρου για το τρέχον έτος.
Η εξέλιξη αυτή έχει δυσαρεστήσει τους φορείς στο Ρέθυμνο, που ουσιαστικά φοβούνται πως η προσωρινή αναστολή μπορεί να μετατραπεί σε οριστική ματαίωση της λειτουργίας του Τμήματος που προσφέρει τις υπηρεσίες του στο νομό από το 1958.
Ο Βουλευτής Ρεθύμνου είχε ζητήσει να ενημερωθεί από τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, κ. Δένδια, για το αν θα εισαχθούν Δόκιμοι Αστυφύλακες στη σχολή του Ρεθύμνου για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος 2012 – 2013, δεδομένης της σημαντικής μείωσης του αριθμού των Δόκιμων Αστυφυλάκων σε πανελλαδικό επίπεδο. Παράλληλα, ο κ. Κεφαλογιάννης ζήτησε να ενημερωθεί για τις προθέσεις του Υπουργείου ως προς την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων σε περίπτωση μη λειτουργίας της σχολής για φέτος.
Ο κ. Δένδιας ανακοίνωσε την απόφαση του Υπουργείου να συγκεντρωθούν όλοι οι εισακτέοι στις σχολές της Θράκης, επικαλούμενος για την απόφαση αυτή εθνικούς λόγους, χωρίς να επεκταθεί περαιτέρω. Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να αποχαρακτηριστεί η σχολή, ενώ ζήτησε από τους τοπικούς φορείς να καταρτίσουν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αξιοποίησης του χώρου για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος.
Ο κ. Κεφαλογιάννης δήλωσε ότι δεν έμεινε ικανοποιημένος από την απάντηση του Υπουργού, εκφράζοντας την απογοήτευσή του, και ζήτησε να αναθεωρηθεί η απόφαση ή έστω να υπάρξει ρητή διαβεβαίωση για τη λειτουργία της σχολής κατά το επόμενο ακαδημαϊκό έτος.
Επιπρόσθετα, ο Βουλευτής Ρεθύμνου ανέλυσε την ιδιομορφία που παρουσιάζει η συμφωνία παραχώρησης του οικοπέδου από το Δήμο Ρεθύμνου στην Ελληνική Αστυνομία, εξηγώντας πως η σύμβαση καθίσταται άκυρη και τα οικήματα από κοινού με το οικόπεδο επιστρέφουν στο Δήμο Ρεθύμνης σε περίπτωση μη λειτουργίας της σχολής για τρία συναπτά έτη. Κλείνοντας, ο κ. Κεφαλογιάννης τόνισε το σημαντικό ρόλο της σχολής για τη σύγχρονη ιστορία της Κρήτης και της Ελλάδος συνολικά, γεγονός που, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, αποτελεί διαφοροποιητικό στοιχείο σε σχέση με τις υπόλοιπες σχολές της χώρας, στη βάση του οποίου πρέπει να επανεξεταστεί η απόφαση του Υπουργείου.
Τέλος, ο κ. Δένδιας τόνισε ότι αντιλαμβάνεται πλήρως την ιστορική σημασία και το ρόλο που διαδραματίζει το Τμήμα Δοκίμων Αστυφυλάκων Ρεθύμνου, δεσμευόμενος για την καταβολή του μεγίστου των προσπαθειών του για την λειτουργία της σχολής το επόμενο ακαδημαϊκό έτος.
Φέτος στην Αστυνομική Ακαδημία εισήχθηκαν μόλις 500 άτομα, που συμμετείχαν στις Πανελλαδικές εξετάσεις, τη στιγμή που πέρυσι είχαν εισαχθεί συνολικά 1290 άτομα, δηλαδή υπερδιπλάσιος αριθμός.
Παράλληλα, ήδη οι εγκαταστάσεις των ΤΔΑ Κομοτηνής και Ξάνθης έχουν μετατραπεί σε κέντρα συγκέντρωσης μεταναστών και κατά τις πληροφορίες, το υπουργείο εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο όλοι οι νεοεισαχθέντες να τοποθετηθούν στις εγκαταστάσεις του Διδυμότειχου, προκειμένου να υπάρξει σαφής μείωση των δαπανών. Επιπλέον, οι δευτεροετείς και οι τριτοετείς δεν αποτελούν πρόβλημα, αφού σε αυτή τη φάση της φοίτησης τους κάνουν την πρακτική τους εξάσκηση και άρα δεν απαιτείται η μετακίνησή τους. Όσο για εκείνους που έχουν ολοκληρώσει το τρίτο έτος της φοίτησης, αυτές τις μέρες δίνουν τις τελικές εξετάσεις τους πριν αποφοιτήσουν και «ονομαστούν».
Στο μεταξύ, προ ημερών, μετά και την απάντηση Δένδια στην επιστολή που του είχε στείλει ο δήμαρχος Ρεθύμνου, Γιώργος Μαρινάκης, ο τελευταίος είχε εκφράσει τη δυσαρέσκειά του και είχε τονίσει ότι πρέπει το θέμα της σχολής να αντιμετωπιστεί με τον δέοντα σεβασμό τόσο απέναντι στην ιστορία του τμήματος όσο και απέναντι στο Ρέθυμνο.
Α. ΞΑΝΘΟΣ: ΠΡΟΘΑΛΑΜΟΣ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ Η ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ
Με αφορμή την επίσημη ανακοίνωση για την αναστολή λειτουργάς της Σχολής Δοκίμων Αστυφυλάκων, ο βουλευτής Ρεθύμνου του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Ανδρέας Ξανθός και ο βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τσουκαλάς έκαναν την εξής δήλωση:
«Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Ν. Δένδιας, επικαλούμενος τη σκληρή δημοσιονομική πραγματικότητα που επιβάλλει περικοπές στον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων αλλά και θέματα εθνικής σημασίας, δήλωσε ότι πιθανότατα θα ανασταλεί για φέτος η λειτουργία της Σχολής Δοκίμων Αστυφυλάκων Ρεθύμνου. Από την δήλωσή του κ. Ν. Δένδια γίνεται σαφές ότι η απόφαση για αναστολή της λειτουργίας της Σχολής Δοκίμων Αστυφυλάκων Ρεθύμνου έχει ληφθεί, παρά το ότι δεσμεύτηκε να επανεξεταστεί η απόφαση την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά.
Η μείωση των εισακτέων στις παραγωγικές σχολές της Αστυνομίας σε ποσοστό άνω του 50%, ύστερα από απαίτηση-εντολή της τρόικα, με δεδομένες τις σημαντικές αποχωρήσεις προσωπικού, θα εντείνει τα προβλήματα καταπολέμησης της εγκληματικότητας, όπως έχουν τονίσει επανειλημμένα τα συνδικαλιστικά όργανα των αστυνομικών. Το Υπουργείο αντί να κινηθεί στη φιλοσοφία του εκσυγχρονισμού και εκδημοκρατισμού της Ελληνικής Αστυνομίας μέσω της βελτίωσης της παρεχόμενης εκπαίδευσης και της επέκτασης της χρονικής διάρκειας του κύκλου σπουδών στις Σχολές Δοκίμων Αστυφυλάκων, επιλέγει το δρόμο της πλήρους υποταγής στην τρόικα και μάλιστα σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια της χώρας, την καταπολέμηση της εγκληματικότητας και τον εκσυγχρονισμό-εκδημοκρατισμό της Ελληνικής Αστυνομίας. Το αποτέλεσμα θα είναι η υποβάθμιση της Ελληνικής Αστυνομίας και η δημιουργία επιπλέον χώρου δράσης για παρακρατικές-ακροδεξιές ομάδες. Εάν η αναστολή της λειτουργίας της Σχολής συνδέεται με σχέδια κατάργησης του υφιστάμενου συστήματος εισαγωγής στις παραγωγικές σχολές με πανελλήνιες εξετάσεις, αυτό θα βρει αντίθετο τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Ε.Κ.Μ.
Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Ε.Κ.Μ. είναι πλήρως αντίθετος στην αναστολή λειτουργίας -προθαλάμου της κατάργησης- της ιστορικής Σχολής Δοκίμων Αστυφυλάκων Ρεθύμνου η οποία λειτουργεί από το 1951, διαθέτει άρτια υποδομή, συμβάλλει στην δημοκρατική διαπαιδαγώγηση των αυριανών αστυνομικών, διαθέτει έμπειρο διδακτικό προσωπικό και είναι πλήρως ενταγμένη στην τοπική κοινωνία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.