Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2012

Τα + και τα - των χθεσινών κινητοποιήσεων

Δημοσιευμένο στο : www.bloko.gr

Πέρα και πάνω από κάθε αμφιβολία, ο ένστολος συνδικαλισμός κατήγαγε χθες θριάμβους ουσίας και εντυπωσιασμού.
Μία κίνηση ΜΑΤ το πρωί έξω από την αστυνομική εγκατάσταση του κατασταλτικού μηχανισμού αλλά και μοχλού ισχυρής πίεσης προς τους κυβερνώντες όπως ακριβώς είναι τα ΜΑΤ και πανθομολογήθηκε χθες από κορυφαίους συνδικαλιστές της Αστυνομίας στη διάρκεια της συνάντησης τους με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, τόσο από τον κ. Φωτόπουλο όσο και από τον κ. Γεωργατζή, όταν είπαν ότι η κυβέρνηση και η κάθε κυβέρνηση θέλει δίπλα και χρησιμοποιεί τους αστυνομικούς για να τους τοποθετεί απέναντι στην κοινωνία και πως επιτέλους πρέπει να σταματήσει κάποτε η εκμετάλλευση ακόμη μιας πτυχής της υπεραξίας από το συνολικά παραγόμενο αστυνομικό έργο.

Για πρώτη φορά, τα ΜΑΤ αναγκάζονται ν' ακινητοποιηθούν εντός έδρας για περίπου 4 ώρες, αναβάλοντας από στιγμή σε στιγμή την αναχώρηση για την Θεσσαλονίκη και μάλιστα να λυθεί η πολιορκία "αναίμακτα" και δίχως χημικά ή ραντίσματα νερό, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στον κ. Δένδια και στους αυτόφωτους φωστήρες που τον συμβουλεύουν να εγκαινιάσουν πάνω σε αστυνομικούς το νέο κατασταλτικό όραμα τους και αφού πρώτα  πάρθηκαν οι διαβεβαιώσεις της ηγεσίας ότι θα δοθούν κανονικά τα νυχτερινά και τα πενθήμερα μέχρι τέλος του χρόνου.

Ανεξαρτήτως εάν πηγές από το μέγαρο Μαξίμου σημείωναν ότι θα καταβληθεί ηράκλεια προσπάθεια ώστε στο τέλος του έτους, να βρεθούν οι πόροι για να δοθούν οι αποζημιώσεις για δεδουλευμένη απασχόληση ενός μόνο μήνα από τους υπολοιπόμενους. Αυτό είναι κάτι που αφορά αυτούς που έδωσαν κι εγγυήθηκαν τις σχετικές δεσμεύσεις και όχι τους συνδικαλιστές που τις απέσπασαν. Αντιθέτως, οι τελευταίοι και το σύνολο των υπηρετούντων νομιμοποιούνται κι επιβάλεται να ζητήσουν από τους εγγυητές της αποπληρωμής του δεδουλευμένου μόχθου τους τα ρέστα και αν τότε φανούν επιλήσμονες, την αυτόνοητα αυτοδίκαια παραίτηση κι έξωση τους από τα κεκτημένα αξιώματα. Είτε αυτός λέγεται υπουργός, είτε υπουργός. Θα γανεί στο τέλος του μήνα και στο ... χαρτάκι της μισθοδοσίας όπως την αποκαλεί ο ψαλι΄δοχέρης υπουργός Οικονομικών που το εποφθαλμιά.

Στο επίπεδο αυτό καθαυτό της συγκέντρωσης, οι συνδικαλιστές πέτυχαν να θαμπώσουν τα μάτια ακόμη και των πιο σφδρών επικριτών και αμφισβητιών τους με το αποτέλεσμα που παρουσίασαν. Παλμός, ρυθμός και πάνω απ' όλα μέθεξη. Η φαντασμαγορική συμμετοχή ήταν το τεράστιο στοίχημα που κερδήθηκε και η αγανάκτηση που εκπήγασε μέσα από τα κατάβαθα σωθικά αυτού του φοβισμένου και καταπιεσμένου τμήματος της κοινωνίας, που είχε συνηθίσει να συμβιώνει και να συμβιβάζεται με την εφαρμογή της λογικής και της νοοτροπίας του απέναντι. Έκανε το άλμα, διάβηκε το Ρουβίκωνα και τώρα το μεγάλο στοίχημα για τους συνδικαλιστές είναι να διατηρήσει αυτό το μέγα πλήθος εκεί και σε επίπεδο συνοχής και σ' επίπεδο συμπεριφοράς.

Γιατί ένας τέτοιος σχηματισμός εργαζόμενων αγωνιστών, δε νοείται να κλείνει στο κουβούκλιο τον εύζωνο τσολιά φρουρό του μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη. Την μνήμη της πατρίδας και κυρίως τους πεσόντες διαφυλάττει, επίκληση αυτών καθαυτών γίνεται από τους συνδικαλιστές, για να υποδηλωθεί στη συνείδηση πρώτα της κοινωνίας ότι το πατριωτικό καθήκον εξεμετρήθηκε κι αποτιμήθηκε σε νεκρούς και τραυματίες. Όπως ο ηρωικός Άγγελος Μπαρμπαγιάννης, που χθες υπήρξε η διάτορος φωνή του κάθε πυροσβέστη. Ή η έντονα συγκινησιακή φόρτιση του κ. Γεωργατζή στο εισαγωγικό τμήμα της ομιλίας του, όταν αναφέρθηκε στον πόνο της μάνας ενός αδικοχαμένου αστυνομικού, που βρέθηκε στη συγκέντρωση και τον ρώτησε εάν το παιδί της σκοτώθηκε για να απαξιώνεται έτσι ο αστυνομικός και ο κάθε ένστολος. Πως αλήθεια να πνίξεις τολυγμό και τί ν' απαντήσεις; Γι αυτό και έπρεπε να διαφυλαχθεί ο τσολιάς και να ακολουθηθεί κανονικά όλη η τελετουργία που απαιτείται ώστε να τιμάται η μνήμη των πεσόντων για την ιδέα της πατρίδας.

Το δεύτερο μελανό στοιχείο της χθεσινής συγκέντρωσης ήταν ότι στη αναγγελία σύσσωμης της κοινοβουλευτικής ομάδας της Χρυσής Αυγής, σηκώθηκε ένα παραληρηματικό βουητό επιδοκιμασίας. Όταν οι ένστολοι θίγονται από παραλληλισμούς και συγκρίσεις απόψεων με το ακροδεξιό αυτό γκρουπούσκουλο, τότε καλά θα κάνει να μην δίνει δικαιώματα. Αλήθεια,πότε οι κύριοι αυτοί υπήρξαν παραστάτες στις αγωνιστικές διεκδικήσεις αστυνομικών; Δεν έχουν κατ' επανάληψη καταδικάσει τέτοιου είδους κινητοποιήσεις; Τί άλλαξε και τώρα χτυπούν και αυτοί φιλικά την πλάτη του ένστολου που ομολογουμένως αναζητά σωσίβιο για να πιαστεί. Κάπως έτσι όμως δεν φτιάχτηκαν οι μελονοχίτωνες και τα freikorps; Κάπως έτσι δεν γεννήθηκε μέσα από ερείπια και χαλασμό η ναζιστική Γερμανία που λίγο αργότερα συνεπήρε σε θύελλα  ολέθρου την ίδια και τον κόσμο; Μόνο που εμείς επεοδή δεν είμαστε Γερμανία, ότι καταστροφή επιφυλάσσουμε την επιφυλάσσουμε μόνο και αποκλειστικά για εμάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.