Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2012

Κλιμακωτές οι μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια

Δημοσιευμένο στο : ΒΗΜΑ ΚΥΡΙΑΚΗΣ 02/09/2012 http://staratalogia.blogspot.gr
Κυριακή, 02 Σεπτέμβριος 2012
(από το ΒΗΜΑ ΚΥΡΙΑΚΗΣ 02/09/2012 – ΑΡΓΥΡΗΣ ΠΑΠΑΣΤΑΘΗΣ)
--Σε διαπραγματεύσεις ως την τελευταία στιγμή θα καθοριστούν οι κλίμακες των μειώσεων στα ειδικά μισθολόγια του Δημοσίου που αφορούν 196.000 εργαζομένους.

Ειδικότερα για τους... ένστολους θα αποφασίσουν οι πολιτικοί αρχηγοί καθώς ως αργά το βράδυ της Παρασκευής όλα τα ενδεχόμενα ήταν ανοικτά και υπήρχε μεγάλος προβληματισμός για τις αντιδράσεις. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι περικοπές θα είναι κλιμακωτές. Η πρόταση του οικονομικού επιτελείου είναι να μην υπάρξουν μειώσεις για τους μάχιμους ενστόλους (π.χ. τους πιλότους και τους άνδρες των ΟΥΚ), ενώ από εκεί και πέρα να υπάρξει διαβάθμιση των περικοπών, η οποία θα καταλήγει στο 20% για τους δικαστικούς και τους αρχιερείς.
Σύμφωνα με το βασικό σενάριο που παραδόθηκε στους πολιτικούς αρχηγούς, οι μειώσεις αποδοχών για τους ενστόλους, τους πανεπιστημιακούς, τους γιατρούς του ΕΣΥ, τους δικαστικούς (και τα μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους), τους διπλωματικούς υπαλλήλους και τους αρχιερείς θα αποφέρουν ετήσια εξοικονόμηση 360 εκατ. ευρώ με μεσοσταθμική προσαρμογή των μισθολογίων κατά 12%.

Στις μειώσεις αυτές πρέπει επίσης να συνυπολογιστούν οι επιπτώσεις από τη σχεδιαζόμενη πλήρη κατάργηση των δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματος αδείας. Παράλληλα, στο συνολικό πλαίσιο των περικοπών πρέπει να προστεθούν οι μελλοντικές περικοπές στις συντάξεις των στρατιωτικών και των αστυνομικών λόγω της κατάργησης των αυτόματων μισθολογικών προσαρμογών (θα αποφέρουν εξοικονόμηση 300 εκατ. ευρώ). Για τον ίδιο λόγο θα υπάρξουν μειώσεις συντάξεων και στις υπόλοιπες κατηγορίες αμειβομένων με τα λεγόμενα ειδικά μισθολόγια, κάτι που θα αποφέρει εξοικονόμηση, σύμφωνα με το «βασικό σενάριο» του υπουργού Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρα, της τάξεως των 400 εκατ. ευρώ.

Το «σενάριο» προβλέπει μέση περικοπή μισθών 5% για 156.000 ενστόλους, δηλαδή για τους άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων, της Ελληνικής Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και του Λιμενικού Σώματος. Στο τραπέζι βρίσκεται ακόμη η εξαίρεση όλων των αστυνομικών και όσων λαμβάνουν επίδομα επικινδυνότητας.

Οι αριθμοί δείχνουν ότι οι βασικές αμοιβές των ενστόλων είναι χαμηλές. Ο μισθός του πρωτοδιοριζόμενου αστυνομικού (μαζί με τα βασικά επιδόματα) δεν ξεπερνάει τα 700 ευρώ, του λιμενοφύλακα τα 795 ευρώ, ενώ ο ανθυπολοχαγός του Στρατού αμείβεται με 899 ευρώ.

Παρά τις χαμηλές αμοιβές, όλα δείχνουν ότι το υπουργείο Οικονομικών θα επιμείνει ως το τέλος στη μείωση των αποδοχών των ενστόλων με το επιχείρημα ότι αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο τμήμα της ετήσιας δαπάνης για τα ειδικά μισθολόγια. Συγκεκριμένα, από 5,96 δισ. ευρώ που δαπανά το κράτος για το σύνολο των ειδικών μισθολογίων, τα 3,75 δισ. ευρώ δίνονται για τις αμοιβές των ενστόλων. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η κατηγορία κρατικών λειτουργών που θα υποστεί τις μεγαλύτερες μειώσεις θα είναι οι δικαστικοί, με το ποσοστό της περικοπής να φθάνει ακόμη και το 20% για τους υψηλόμισθους. Οι Δικαστικές Ενώσεις αντιδρούν έντονα και σημειώνουν ότι η περαιτέρω μείωση των αποδοχών των δικαστικών είναι αντισυνταγματική.

Για δεύτερη φορά μετά την εφαρμογή του Ενιαίου Μισθολογίου μεγάλες θα είναι απώλειες και για τους διπλωματικούς υπαλλήλους. Το σενάριο προβλέπει περικοπή μισθού ως και 20%, κάτι που θα φέρει σε εξαιρετικά δυσχερή θέση πολλούς διπλωμάτες που υπηρετούν στο εξωτερικό, καθώς η περικοπή βασικών επιδομάτων για τη διαμονή τους εκτός Ελλάδας από το 2011 (όπου ενοικιάζουν κατοικίες) έχει δημιουργήσει σε πολλούς σοβαρά προβλήματα.

Για τους πανεπιστημιακούς, το επιτελείο του κ. Στουρνάρα μελετά μειώσεις από 8% ως 12%.

Οι αμοιβές του λέκτορα και του επίκουρου καθηγητή κυμαίνονται από 1.100 ως 1.400 ευρώ.

Ωστόσο το συνολικό μισθολογικό κονδύλι είναι πολύ υψηλότερο (και οδηγεί σε λογιστικούς υπολογισμούς για μέσες μηνιαίες αμοιβές κοντά στα 3.000 ευρώ), κάτι που όπως είχε δηλώσει προ μηνών στη Βουλή ο πρώην υπουργός Οικονομικών κ. Φ. Σαχινίδης (απαντώντας σε σχετικό ερώτημα) οφείλεται στις επιπλέον αμοιβές που λαμβάνουν ορισμένοι μόνο καθηγητές για τη συμμετοχή τους σε ερευνητικά προγράμματα. Οι μειώσεις, τέλος, για τους γιατρούς του ΕΣΥ θα κινηθούν στην περιοχή του 8%, παρ’ ότι οι αμοιβές των πρωτοδιοριζομένων μόλις που ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ.

(ΒΗΜΑ ΚΥΡΙΑΚΗΣ 02/09/2012 – ΑΡΓΥΡΗΣ ΠΑΠΑΣΤΑΘΗΣ)
Αναδημοσίευση από : http://staratalogia.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.