Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012

Αστυνομικά Κρατητήρια

poasyΑθήνα 12 Δεκεμβρίου 2012
Αρ.Πρωτ.:100/3/38β
Προς: Τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας
Αντιστράτηγο κ. Νικόλαο ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟ
Κοιν.: 1) Πολιτικά Κόμματα
2) Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη
κ. Νικόλαο ΔΕΝΔΙΑ
3) Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Τάξης
κ. Αθανάσιο ΑΝΔΡΕΟΥΛΑΚΟ
4) Εθνική Επιτροπή για τα δικαιώματα του Ανθρώπου
5) Πρωτοβάθμιες Οργανώσεις
Θέμα: «Αστυνομικά Κρατητήρια»
Κύριε Αρχηγέ,
Με το υπ' αριθ. 100/3/37α από 6/12/2012 έγγραφό μας κάναμε γνωστές τις δυσμενείς συνέπειες εξαιτίας της μακροχρόνιας κράτησης κυρίως υπό απέλαση αλλοδαπών σε ανεπίτρεπτες συνθήκες στα κρατητήρια αστυνομικών υπηρεσιών, καθώς και τους κινδύνους που δημιουργούνται τόσο για τους συναδέλφους μας όσο και για τους κρατουμένους, καταστάσεις που δεν περιποιούν τιμή για τις αστυνομικές Υπηρεσίες παρά το ότι στην αποστολή αυτών ανάγεται η προστασία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και η περιφρούρηση των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Επιπλέον, στα περισσότερα αστυνομικά κρατητήρια ο αριθμός των κρατουμένων είναι πολλαπλάσιος από τον προβλεπόμενο.
Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ιωαννίνων με το επισυναπτόμενο υπ' αριθ. 50/2012 από 06/12/2012 μας γνωστοποιεί ότι απέστειλε στον Εισαγγελέα Εφετών Ιωαννίνων ενημερωτικό υπόμνημα λόγω της μη τήρησης των προβλεπομένων στο Π.Δ. 45/2008 περί υγιεινής και ασφάλειας και παρακαλούμε για την από μέρους της Διοίκησης παρακολούθηση του όλου θέματος παρέχοντας κάθε δυνατή πληροφόρηση στην αρμόδια εισαγγελική αρχή.
Ταυτόχρονα, η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Λακωνίας με το επισυναπτόμενο υπ' αριθ. 100/3/11 από 6/12/2012 έγγραφό της καταγγέλλει κρούσματα ελονοσίας και αιτείται την έκδοση και αποστολή από την αρμόδια υγειονομική υπηρεσία του Αρχηγείου, ενημερωτικής εγκυκλίου π για την πρόληψη του αστυνομικού προσωπικού και των κρατουμένων, καθώς έγκριση δαπανών για τεχνικές εργασίες – βελτιώσεις στα κρατητήρια και παροχή ατομικών ειδών υγιεινής και πρόληψης.
Κύριε Αρχηγέ,
Παρακαλούμε για την άμεση επίλυση των ανωτέρω ζητημάτων που τέθηκαν από την Ε.Α.Υ. Λακωνίας.
Κύριε Αρχηγέ,
Δυστυχώς μέχρι και σήμερα τα προβλήματα βαίνουν ολοένα και περισσότερο διογκούμενα, εξαιτίας της μη τήρησης και εφαρμογής των όρων υγιεινής και ασφάλειας που προβλέπονται από το Π.Δ. 45/2008. Για πολλοστή φορά σας επισημαίνουμε ότι:
Η Ομοσπονδία και οι Πρωτοβάθμιες Οργανώσεις της ζητούν:
1) Την προώθηση άμεσα των ποινικών κρατουμένων που κρατούνται στα κρατητήρια των Αστυνομικών Υπηρεσιών στα σωφρονιστικά καταστήματα για τα οποία αυτοί προορίζονται, μέσα στον απόλυτα προβλεπόμενο από τις ισχύουσες διατάξεις χρόνο (άρθρο 66 παρ.6 του Π.Δ. 141/1991),
2) Τη δυνατότητα μη παραλαβής κρατουμένων από τις Αστυνομικές Υπηρεσίες όταν στα κρατητήριά τους υπάρχει πληρότητα ή όταν δεν πληρούν τις προβλεπόμενες προδιαγραφές ασφαλείας και τους όρους υγιεινής.
3) Τη μέριμνα από πλευράς της Υπηρεσίας για άμεση διενέργεια των προβλεπομένων μηνιαίων απολυμάνσεων (Π.Δ. 45/2008) στα αστυνομικά κρατητήρια.
ypografes-poasy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.