Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012

ΠΟΑΣΥ προς Υπουργό για την αναδιάρθρωση των Υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ

Πέμπτη, 13 Δεκέμβριος 2012
-ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
Αθήνα, 13 Δεκεμβρίου 2012
Αρ. Πρωτ.: 605/9/72

Προς: Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νικόλαο ΔΕΝΔΙΑ
Κοιν.: Πρωτοβάθμιες Οργανώσεις
Κύριε Υπουργέ,
Καλούμαστε σήμερα να παρουσιάσουμε ενώπιόν σας στο πλαίσιο της προωθούμενης από μέρους σας αναβάθμισης της λειτουργίας της ΕΛ.ΑΣ., τις δικές μας σκέψεις, επισημαίνοντας τα ακόλουθα:
Το πάγιο αυτό αίτημα της Ομοσπονδίας, έχει αναπτυχθεί διεξοδικά κατά περιόδους και μάλιστα έχοντας αποτυπωθεί σε εμπεριστατωμένες μελέτες, οι οποίες έχουν δοθεί κατ' επανάληψη στις εκάστοτε πολιτικές και φυσικές Ηγεσίες της ΕΛ.ΑΣ.
Το αυτό πράξαμε και προς εσάς πρόσφατα, παραδίδοντας τόσο τη μελέτη του Παντείου Πανεπιστημίου από το 2000, όσο και τη μελέτη του Γιώργου Παπακωνσταντή έτους 2011, οι οποίες αποτελούν και το βασικό πλαίσιο μέσα στο οποίο πρέπει να κινηθεί το όλο εγχείρημα.
Το ζήτημα αυτό βεβαίως, όσο παραμένει ανοικτό καθώς αλλάζουν τα δεδομένα, ανατροφοδοτείται διαρκώς με νέες και συμπληρωματικές προτάσεις και εκ μέρους των Πρωτοβαθμίων Οργανώσεών μας, χωρίς όμως από την πλευρά της Ηγεσίας να έχουν δημοσιοποιηθεί συγκεκριμένες κατευθύνσεις, πέραν της γενικής εξαγγελίας «περί αναδιάρθρωσης της ΕΛ.ΑΣ. και μείωσης του προσωπικού».

Κύριε Υπουργέ,

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι αυτή τη φορά δεν θα επαναληφθούν λάθη του παρελθόντος, αλλά θα υπάρξει επαρκής διάλογος σε διακομματικό επίπεδο και ασφαλώς με τους συνδικαλιστικούς φορείς, ώστε να προκύψουν οι σταθερές βάσεις για μια αστυνομία του 21ου αιώνα και όχι κάποιες αποσπασματικές και πρόσκαιρες λύσεις. Επίσης, θέλουμε να σας επισημάνουμε ότι για το συνδικαλιστικό μας κίνημα πάγια θέση αποτελεί η διευκρίνιση του ρόλου και των αρμοδιοτήτων της Ελληνικής Αστυνομίας στο σημερινό και το μελλοντικό περιβάλλον, έτσι όπως αυτό θα διαμορφώνεται τόσο στη Χώρα μας όσο και στην ευρύτερη περιοχή.

Το ερώτημα που επανέρχεται διαρκώς «τι αστυνομία θέλουμε και για τι τη θέλουμε» δεν είναι ρητορικό και χρήζει απάντησης. Όσο δεν διευκρινίζεται το τοπίο και δεν απαλλάσσεται ο αστυνομικός από τα πάρεργα, έχουμε την εδραία πεποίθηση ότι το όποιο εγχείρημα θα είναι θνησιγενές και θα εξυπηρετεί τρέχουσες σκοπιμότητες. Ελπίζουμε δε να μην αποτελεί ευκαιρία για την επιστροφή από το «παράθυρο» παλαιότερων «τιμωρητικών» λογικών, μέρους της αστυνομικής διοίκησης, που αποσκοπούσαν στο «ξεθεμελίωμα» της οικογενειακής ζωής των συναδέλφων μας δήθεν για την βελτίωση της αποτελεσματικότητας των Υπηρεσιών, αλλά στην ουσία αναιρώντας σημαντικούς θεσμούς, (κώδικας μεταθέσεων, προσλήψεις στην ΕΛ.ΑΣ. με το αξιοκρατικό σύστημα των Πανελλαδικών Εξετάσεων, κ.λ.π.) που έχουν συμβάλλει στην θωράκιση της προσωπικότητας του αστυνομικού και της αστυνομικής λειτουργίας στο σύνολό της.

Για την Ομοσπονδία μας, όπως έχουμε τονίσει στην Ηγεσία, βασικό προαπαιτούμενο, αποτελεί, η ευθυγράμμιση της Αστυνομίας με την αποστολή της, η απαλλαγή από ξένα έργα καθώς και η ενδελεχής καταγραφή των αναγκών, των θέσεων εργασίας εντός του Σώματος, η εκπόνηση εγχειριδίων- καθηκοντολογίων ενός εκάστου, με παράλληλες διαδικασίες καθημερινού ελέγχου της απόδοσης και συνεχούς εκπαίδευσης πάνω στο αστυνομικό, επικίνδυνο και στρεσογόνο έργο, ώστε να δοθεί οριστικό τέλος στους αυτοσχεδιασμούς και στις αλόγιστες, πλην όμως δαπανηρές, μετακινήσεις αστυνομικών δυνάμεων.

ypografes-poasy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.