Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

Αντιμετώπιση της μη νόμιμης μετανάστευσης. Συνεργασία με Τουρκικές Αρχές.



ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                      Αθήνα,      20      Ιανουαρίου       2012

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ                   ΠΡΟΣ:ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΕΛΕΓΧΟΥ                                                                            Δ/ΝΣΗ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ

Ταχ.Δ/νση: Π. Κανελλοπούλου 4                                        ΕΛΕΓΧΟΥ

Τ.Κ.101 77   Α Θ Η Ν Α                                                       ΤΜΗΜΑ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ

                                                                                               ΕΝΤΑΥΘΑ

ΑΡΙΘ.ΠΡΩΤ. : 7017/4/14354

                                                                                  ΚΟΙΝ.: 1. Βουλευτές κ.κ. Α. ΠΛΕΥΡΗ

    και Γ. ΑΝΑΤΟΛΑΚΗ

2. ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ

    ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ :

    α) Γραφείο κ. Αρχηγού

    β) Δ/νσεις : Αλλοδαπών και Διεθνούς

         Αστυνομικής Συνεργασίας





ΘΕΜΑ : Αντιμετώπιση της μη νόμιμης μετανάστευσης. Συνεργασία με Τουρκικές Αρχές.



ΣΧΕΤ. : ΕΡΩΤΗΣΗ   3691/ 03-01-2012.





Σε απάντηση της ανωτέρω ερώτησης, που κατέθεσαν οι Βουλευτές κ.κ. Α. ΠΛΕΥΡΗΣ και Γ. ΑΝΑΤΟΛΑΚΗΣ, σας γνωρίζουμε ότι, το θέμα της μη νόμιμης μετανάστευσης αποτελεί, πλέον, ένα μείζον εθνικό ζήτημα και ως τέτοιο αντιμετωπίζεται από το Υπουργείο μας. Στο πλαίσιο δε της νέας πολιτικής μας για τη μη νόμιμη μετανάστευση, αναλαμβάνουμε τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού. Ειδικότερα, λαμβάνονται μια σειρά από μέτρα, τα οποία έχουν σχεδιαστεί και στηρίζονται σε αναλύσεις κινδύνου, συμπεριλαμβανομένου και του τρόπου δράσης (μεταναστευτικές ροές) των μη νόμιμα διερχομένων, από τη χώρα μας, αλλοδαπών. Πρόθεσή μας είναι η αντιμετώπιση των μικτών μεταναστευτικών ροών στα σημεία εισόδου της ελληνικής επικράτειας, με τρόπο που να διασφαλίζει τόσο την ανάγκη ελέγχου των συνόρων απέναντι στην παράνομη μετανάστευση, όσο και την ανάγκη παροχής προστασίας στους πρόσφυγες και στις άλλες ευπαθείς ομάδες, ώστε να διασφαλίζονται συνθήκες διαβίωσης απολύτως συμβατές με την αξία του ανθρώπου.



Πέραν αυτών, σας ενημερώνουμε ότι, το πρόβλημα της μη νόμιμης μετανάστευσης, καθώς και η αντιμετώπιση αυτού, αποτελούν κοινά ζητήματα, τόσο για τη χώρα μας, όσο και για την Τουρκία, καθόσον αμφότερες δεν αποτελούν χώρες τελικού προορισμού των μη νόμιμων μεταναστών. Για την αναχαίτιση των εν λόγω μεταναστευτικών ροών στη χώρα μας, μεταξύ άλλων, προκρίναμε και την επιλογή του αποτρεπτικού τεχνητού εμποδίου (φράχτη), για την κατασκευή του οποίου, μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών, μεταξύ της αναθέτουσας Αρχής και του αναδόχου εκτέλεσης του έργου, όπως αυτές προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία περί Δημοσίων Έργων (ν. 3060/2002, ν. 3669/2008), την 19-01-2012 υπεγράφη η σύμβαση ανάθεσης κατασκευής του έργου, μεταξύ της αρμόδιας Διεύθυνσης Τεχνικών του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας και της αναδόχου για την εκτέλεση του έργου εταιρείας «ΔΑΓΡΕΣ ΑΤΕ» και σύμφωνα με τους όρους της εν λόγω σύμβασης προβλέπεται το έργο να ολοκληρωθεί εντός πέντε μηνών.



- // -

- 2 -



Σε ό,τι αφορά τα αναφερόμενα στην ερώτηση των κ.κ. συναδέλφων, σας πληροφορούμε ότι, κατά την πραγματοποίηση της 1ης Συνόδου του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας (Αθήνα, 14-05-2010), από τον τότε Υπουργό Προστασίας του Πολίτη και τον ομόλογό του Υπουργό Εσωτερικών της Τουρκίας, υπεγράφησαν δύο Κοινές Δηλώσεις διμερούς συνεργασίας των δύο χωρών. Έκτοτε, έως και την 31-12-2011, στα 501 αιτήματα που υποβλήθηκαν από ελληνικής πλευράς για την επανεισδοχή 27.602 λαθρομεταναστών, οι τουρκικές Αρχές αποδέχθηκαν αιτήματα που αφορούσαν 2.884 λαθρομετανάστες ενώ παρέλαβαν 1.193 εξ αυτών.



Παράλληλα, στα πλαίσια συνεργασίας της χώρας μας με την Τουρκία, από το μήνα Απρίλιο του έτους 2011, ενεργοποιήθηκαν τα εθνικά σημεία επαφής μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας (σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο) για την καθημερινή και καθ’ όλο το 24ώρο αντιμετώπιση ζητημάτων παράνομης μετανάστευσης αλλοδαπών που επιχειρούν είσοδο στην Ελλάδα διερχόμενοι από την Τουρκία. Επίσης, σε επιχειρησιακό επίπεδο, πραγματοποιούνται συναντήσεις μεταξύ των ελληνικών αστυνομικών Αρχών (Αστυνομικών Διευθύνσεων Αλεξανδρούπολης και Ορεστιάδας) και των αντίστοιχων τουρκικών, με στόχο την αντιμετώπιση από κοινού του προβλήματος που εκδηλώνεται στα κοινά χερσαία σύνορά μας στην περιοχή του Έβρου.



Επιπλέον, πραγματοποιούνται συναντήσεις μεταξύ των αρμοδίων για θέματα εσωτερικής ασφάλειας Υπουργών των δυο χωρών, με στόχο την ενδυνάμωση της συνεργασίας και σε θέματα παράνομης μετανάστευσης, επανεισδοχής και διασυνοριακής εγκληματικότητας, γενικότερα.



Ενόψει των ανωτέρω, ο έλεγχος στα σύνορά μας με τη γείτονα χώρα ενισχύεται διαρκώς σε συνεργασία με τις τουρκικές Αρχές. Όμως, το θέμα των μεταναστών είναι ευρωπαϊκό θέμα, δεν είναι μόνο ελληνικό. Η Ελλάδα επιμένει στην Ευρωπαϊκή Ένωση να προχωρήσει γρήγορα η ευρωπαϊκή συμφωνία επανεισδοχής με την Τουρκία, η οποία θα βοηθήσει πολλαπλώς, όχι μόνο στη συνεργασία για την αντιμετώπιση της διακίνησης, αλλά ακόμη και στη διαδικασία της απέλασης (κοινές πτήσεις απέλασης ή εθελοντικού επαναπατρισμού με την Τουρκία, σε συνεργασία μάλιστα με το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης και την Ύπατη Αρμοστεία του Ο.Η.Ε.). Οι συνεργασίες αυτές, είναι η πολιτική μας με την Τουρκία. Από την άλλη πλευρά, εμείς συνεχώς σε διπλωματικό επίπεδο βρισκόμαστε σε συνεργασία μαζί τους, πιέζουμε σε αυτή την κατεύθυνση και προχωράμε.



Στο σημείο αυτό κρίνεται σκόπιμο να αναφερθεί ότι, σύμφωνα με ενημέρωσή μας, από τις αρμόδιες Υπηρεσίες μας, από τις μέχρι σήμερα διαθέσιμες πληροφορίες που συλλέγονται στα χερσαία σύνορα της χώρας μας με την Τουρκία, δεν έχει αποδειχθεί με συγκεκριμένα στοιχεία η οποιαδήποτε ανοχή ή ανάμειξη και εμπλοκή των τουρκικών Αρχών στη διευκόλυνση της μετάβασης μη νόμιμων μεταναστών από τη γείτονα στη χώρα μας. Σε κάθε περίπτωση, οι δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας, που έχουν το καθήκον και την ευθύνη για τη φύλαξη των χερσαίων συνόρων της χώρα μας και οι δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής στην αρμοδιότητα των οποίων εμπίπτει η φύλαξη των θαλασσίων συνόρων, τελούν σε ετοιμότητα και εντείνουν τους ελέγχους στα σύνορά μας με την Τουρκία, ανάλογα με τις εξελίξεις, τόσο με την πραγματοποίηση τακτικών επιχειρήσεων σε αυτά, όσο και με τη συλλογή, επεξεργασία και ανάλυση πληροφοριών, προς αποφυγή επιβάρυνσης της χώρας με νέο βάρος μεταναστευτικών ροών.





- // -





- 3 -



Πάντως, προς τις αρμόδιες αστυνομικές και λιμενικές Υπηρεσίες μας, δόθηκαν εντολές και οδηγίες για την προσεκτική εξέταση των διαλαμβανομένων στην ερώτηση των κ.κ. συναδέλφων, καθώς για την αξιοποίηση, κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο, του προσωπικού τους και των μέσων που διαθέτουν, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του ζητήματος της μη νόμιμης μετανάστευσης στον Έβρο.



Τέλος, σας ενημερώνουμε ότι, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, δια των αρμοδίων Υπηρεσιών του, παρακολουθεί με ευαισθησία και ιδιαίτερο ενδιαφέρον όλα τα ζητήματα που άπτονται της εθνικής και κρατικής ασφάλειας και προβαίνει στις κατά περίπτωση απαραίτητες ενέργειες και ενδεδειγμένους χειρισμούς, με περίσκεψη, αλλά και αποφασιστικότητα. Προς τούτο συνεργαζόμαστε στενά και αρμονικά με τα συναρμόδια Υπουργεία, σε κάθε επίπεδο διοίκησης, για την αποτελεσματική προστασία των εθνικών συμφερόντων, αξιοποιώντας προς τούτο όλες τις πολιτικές και νομικές δυνατότητες που διασφαλίζει το εσωτερικό, το ευρωπαϊκό-κοινοτικό και το διεθνές δίκαιο.





                                                                                                   Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ

                                                                                        ΧΡΗΣΤΟΣ   ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.