Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2012

Αναδιοργάνωση της Ελληνικής Αστυνομίας. Μισθολόγιο αστυνομικού προσωπικού.


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                      Αθήνα,      7     Φεβρουαρίου     2012
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ                   ΠΡΟΣ:ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΕΛΕΓΧΟΥ                                                                            Δ/ΝΣΗ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ
Ταχ.Δ/νση: Π. Κανελλοπούλου 4                                        ΕΛΕΓΧΟΥ
Τ.Κ.101 77   Α Θ Η Ν Α                                                      ΤΜΗΜΑ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ
                                                                                               ΕΝΤΑΥΘΑ
ΑΡΙΘ.ΠΡΩΤ. : 7017/4/14445

                                                                                  ΚΟΙΝ.: 1. Βουλευτή κ. Θ. ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ
2. ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ
    ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ :
    α) Γραφείο κ. Αρχηγού
     β) Δ/νσεις : Αστυνομικού Προσωπι-
         κού, Οικονομικών και Τεχνικών  



ΣΧΕΤ. : ΕΡΩΤΗΣΗ    4652/ 19-01-2012.


Σε απάντηση της ανωτέρω ερώτησης, που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Θ. ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ, σας γνωρίζουμε ότι, η εισοδηματική πολιτική της Κυβέρνησης καθορίστηκε στο πλαίσιο της γενικότερης δημοσιονομικής κατάστασης και του εφαρμοζόμενου «Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης» για την αντιμετώπιση της σημερινής πολύ δύσκολης οικονομικής συγκυρίας και της δημοσιονομικής κρίσης, από την εφαρμογή της οποίας δεν εξαιρέθηκε καμία κατηγορία υπαλλήλων του δημόσιου τομέα. Με βάση την κυβερνητική πολιτική για τους μισθούς αντιμετωπίζονται τόσο τα οικονομικά θέματα των στελεχών των Σωμάτων Ασφαλείας, όσο και αυτά των λοιπών δημοσίων υπαλλήλων.

Περαιτέρω, διευκρινίζεται ότι, ο μηνιαίος βασικός μισθός και τα μηνιαία επιδόματα, που χορηγούνται στο σύνολο του ένστολου προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας καθορίζονται από τις διατάξεις του ν. 3205/2003 «Μισθολογικές ρυθμίσεις λειτουργών και υπαλλήλων του δημοσίου, Ν.Π.Δ.Δ. και Ο.Τ.Α., μονίμων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και αντιστοίχων της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος και Λιμενικού Σώματος και άλλες συναφείς διατάξεις», ενώ σύμφωνα με τον μεταγενέστερο ν. 4024/2011 «Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, ενιαίο μισθολόγιο- βαθμολόγιο, εργασιακή εφεδρεία και άλλες διατάξεις εφαρμογής του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής 2012-2015» ορίζεται το σύστημα βαθμολογικών προαγωγών και μισθολογικής εξέλιξης των υπαλλήλων του κράτους, των Ο.Τ.Α. πρώτου και δεύτερου βαθμού και άλλων φορέων του δημοσίου τομέα. Ωστόσο, στις διατάξεις του ν. 4024/2011 δεν υπάγονται οι κατηγορίες υπαλλήλων ή λειτουργών που ορίζονται στις διατάξεις του μέρους Β΄ του ν. 3205/2003, ήτοι τα ειδικά μισθολόγια και μεταξύ αυτών, συμπεριλαμβάνεται το ειδικό μισθολόγιο των ένστολων.

Οι Οικονομικές Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, δρώντας κατά δέσμια αρμοδιότητα, εφαρμόζουν το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, κάτι που αποτελεί ανελαστική ενέργεια στα πλαίσια της εκτελεστικής τους λειτουργίας, προβλεπόμενης απευθείας από τις διατάξεις του Συντάγματος. Σε περίπτωση σύστασης νέου ειδικού μισθολογίου για τους ένστολους, σαφώς θα τονίζεται με οικονομικό τρόπο, αφενός μεν η ιδιαιτερότητα της εργασίας αφετέρου δε τα επιπλέον προσόντα ενός εκάστου υπαλλήλου.

- // -
- 2 -

Η επίλυση των οικονομικού χαρακτήρα θεμάτων, που απασχολούν το προσωπικό των Υπηρεσιών του Υπουργείου μας, αποτελεί κύριο μέλημά μας, προκειμένου βελτιωθεί η οικονομική κατάσταση και εξασφαλισθεί η αξιοπρεπής διαβίωση αυτού. Για το λόγο αυτό, προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε, κατάλληλα και δημιουργικά, κάθε δημοσιονομική δυνατότητα που μας παρέχεται. Σε κάθε περίπτωση, το μέλημά μας είναι σταθερό, είναι ουσιαστικό και με συνέπεια το υπηρετούμε, ώστε να εγγυηθούμε τις καλύτερες δυνατές αποδοχές γι’ αυτούς, οι οποίοι δίνουν τη μάχη καθημερινά, σε πολλές περιπτώσεις με κίνδυνο της ζωής τους, για την ασφάλεια των πολιτών και της κοινωνίας μας.

Πλέον αυτών, στα πλαίσια των δυνατοτήτων του εκτελούμενου προϋπολογισμού εξόδων της χώρας μας, καταβάλλεται προσπάθεια, να ικανοποιηθούν αιτήματα που υποβάλλουν οι Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την αγορά νέου εξοπλισμού, δεδομένου ότι οι πιστώσεις που κάθε φορά εγκρίνονται στον προϋπολογισμό εξόδων, από το Υπουργείο Οικονομικών, υπολείπονται σημαντικά των προτάσεών της αρμόδιας Διεύθυνσης του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας (Διεύθυνση Οικονομικών).

Ειδικότερα, κατά το έτος 2011, στα πλαίσια της αναβάθμισης και του εκσυγχρονισμού των υποδομών και των μέσων της Ελληνικής Αστυνομίας παρελήφθη και κατανεμήθηκε στις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, ανά την επικράτεια, μεταξύ των άλλων και υλικοτεχνικός εξοπλισμός (217 οχήματα διαφόρων τύπων και κατηγοριών, 4.780 πιστόλια USP, 403 κράνη δικυκλιστών, 131 κράνη αστυνομικών επιχειρήσεων, 1796 ασπίδες αστυνομικών επιχειρήσεων, 4.000.000 φυσίγγια διαφόρων τύπων και διαμετρημάτων, 20 κάμερες θερμικής απεικόνισης, 54 διόπτρες ημέρας, 2 συσκευές X-RAY και 50.000 επιστόμια αλκοολομέτρων κ.λπ.). Επίσης, κατά το ίδιο έτος εκπονήθηκαν μελέτες ύψους 430.228,60 ευρώ, για τη βελτίωση των κτιριακών υποδομών που στεγάζονται αστυνομικές Υπηρεσίες, στις οποίες περιλαμβάνονται αναβαθμίσεις των χώρων κράτησης. Παράλληλα, βρίσκονται σε εξέλιξη αφενός μεν οι διαδικασίες για την κατασκευή σύγχρονων κτιρίων μέσω των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (Σ.Δ.Ι.Τ.) αφετέρου δε, διαγωνισμοί για την προμήθεια οχημάτων διαφόρων τύπων και κατηγοριών, καθώς και εξειδικευμένου υλικοτεχνικού εξοπλισμού, τόσο για την κάλυψη των αιτημάτων ενίσχυσής των Υπηρεσιών, όσο για την ανανέωση του εξοπλισμού τους.

Τέλος, σας ενημερώνουμε ότι, πέραν των μέτρων που αφορούν στην άμεση ενίσχυση της αστυνόμευσης, εξετάζεται και η δυνατότητα προώθησης μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων παρεμβάσεων σε οργανωτικό επίπεδο, όπως λ.χ. η αναδιάρθρωση των Αστυνομικών Διευθύνσεων της χώρας, στο πλαίσιο ενός συνολικού οργανωτικού προγράμματος και ύστερα από αξιολόγηση και συνεκτίμηση όλων των συναφών με το ζήτημα αυτό στοιχείων, όπως οι πραγματικές αστυνομικές ανάγκες και ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής, τα πληθυσμιακά και γεωμορφολογικά δεδομένα, οι μεταβολές που επήλθαν στο διοικητικό χάρτη της χώρας, με την εφαρμογή του σχεδίου «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ», οι υφιστάμενες δημοσιονομικές δυνατότητες, κ.λπ. Βασικός στόχος του συγκεκριμένου οργανωτικού σχεδιασμού είναι η αναβάθμιση του ρόλου και η ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της Ελληνικής Αστυνομίας μέσω του εκσυγχρονισμού των Υπηρεσιών της, της προσαρμογής της δομής και της λειτουργίας της στη δυναμική των σύγχρονων κοινωνικοοικονομικών απαιτήσεων και εξελίξεων. Για την πρόοδο των σχετικών διαδικασιών και το στάδιο στο οποίο βρίσκονται εκδόθηκε το, από 19-01-2012, δελτίο τύπου του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, το οποίο αποστέλλεται, συνημμένως, προς πληρέστερη ενημέρωσή σας.


                                                                                                   Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
                                                                                        ΧΡΗΣΤΟΣ   ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.