Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

ΠΟΑΣΥ:Πάρτε μέτρα τα αστυνομικά κρατητήρια δεν είναι φυλακές

 

Δημοσιευμένο στο : http://www.poasy.gr
Τρίτη, 14 Φεβρουάριος 2012
filakipoasyΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
Αθήνα, 14 Φεβρουαρίου 2012
Αριθ. Πρωτ: 100/3/25α
Θέμα: «Φύλαξη ποινικών κρατουμένων στα αστυνομικά κρατητήρια»
Κύριε Υπουργέ,

Τις εργασίες του τελευταίου διευρυμένου Γενικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (09-02-12), εκτός άλλων έντονα απασχόλησε και αναπτύχθηκε διεξοδικά το ζήτημα της μακρόχρονης κράτησης τόσο μεγάλου αριθμού κρατουμένων (καταδίκων – υποδίκων) στα κρατητήρια των Αστυνομικών Υπηρεσιών λόγω της επικαλούμενης πληρότητας και της μη εύρυθμης λειτουργίας των σωφρονιστικών καταστημάτων εξαιτίας της απεργίας των σωφρονιστικών υπαλλήλων, για τα οποία αυτοί (κρατούμενοι) προορίζονται, όσο και προοριζόμενων προς απέλαση αλλοδαπών.

Κύριε Υπουργέ,
Παρά τις μέχρι συνεχείς οχλήσεις μας το όλο ζήτημα εξακολουθεί να απασχολεί εντονότατα και καθημερινά πολλές Αστυνομικές Υπηρεσίες της Χώρας όπως προκύπτει και από σειρά υπομνημάτων Πρωτοβαθμίων Οργανώσεών μας με ορατό τον κίνδυνο μετάδοσης μολυσματικών νόσων και αποδράσεις κακοποιών λόγω της ανεπάρκειας των κτιριακών υποδομών κλπ.

Επιπρόσθετα οι κατά τόπους αρμόδιες Διευθύνσεις Υγείας και Πρόνοιας στις οποίες έχουν αποτανθεί αρκετές Πρωτοβάθμιες Οργανώσεις μας έχουν αποφανθεί για την ακαταλληλότητα των οικημάτων στέγασης Αστυνομικών Τμημάτων και κυρίως των κρατητηρίων (Χαρακτηριστικό το υπ' αριθ. 1432 από 31/08/2010 έγγραφο της Διεύθυνσης Υγείας και Πρόνοιας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Γρεβενών).

Κύριε Υπουργέ,

Παρακαλούμε, για την παρέμβασή σας αρμοδίως ούτως ώστε άμεσα και οριστικά εξαλειφθεί το παραπάνω ζήτημα με την προώθηση των ποινικών κρατουμένων που κρατούνται στα κρατητήρια των Αστυνομικών Υπηρεσιών στα σωφρονιστικά καταστήματα για τα οποία αυτοί προορίζονται, μέσα στον απόλυτα προβλεπόμενο από τις ισχύουσες διατάξεις χρόνο, αλλά και δυνατότητα άρνησης παραλαβής από τις αστυνομικές υπηρεσίες όταν στα κρατητήριά τους παρατηρείται πληρότητα ή όταν δεν πληρούν τις προβλεπόμενες προδιαγραφές και τους όρους υγιεινής και ασφάλειας (Π.Δ. 45/2008).

ΑΠΟΔΕΚΤΕΣ
Προς: Τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη
κ. Χρήστο ΠΑΠΟΥΤΣΗ
Κοιν.: 1)Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων
κ. Μιλτιάδη ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ
2) Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη
κ. Μανώλη ΟΘΩΝΑ
3) Γενικό Γραμματέα Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη
κ. Ελευθέριο ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ
4) Αρχηγό Ελληνικής Αστυνομίας
Αντιστράτηγο κ. Νικόλαο ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟ
5) Πρωτοβάθμιες Οργανώσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.