Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012

Οικονομικά ζητήματα του αστυνομικού προσωπικού.


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                      Αθήνα,    16    Φεβρουαρίου     2012
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ                   ΠΡΟΣ:ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΕΛΕΓΧΟΥ                                                                            Δ/ΝΣΗ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ
Ταχ.Δ/νση: Π. Κανελλοπούλου 4                                        ΕΛΕΓΧΟΥ
Τ.Κ.101 77   Α Θ Η Ν Α                                                      ΤΜΗΜΑ ΑΝΑΦΟΡΩΝ
                                                                                               ΕΝΤΑΥΘΑ
ΑΡΙΘ.ΠΡΩΤ. : 7017/4/14533
                                                                                  ΚΟΙΝ.: 1. Βουλευτή κ. Ν. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟ
2. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ/
     101 84
(Γραφείο κ. Υπουργού)
3. ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ
    ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ :
      α) Γραφείο κ. Αρχηγού
      β) Δ/νση Οικονομικών

ΣΧΕΤ. : Π.Α.Β.    2188/ 31-01-2012

Σε απάντηση της ανωτέρω αναφοράς, που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Ν. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ, σε ό,τι μας αφορά, σας γνωρίζουμε ότι, οι μεταρρυθμίσεις στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, συμπεριλαμβανομένου και του προσωπικού των Σωμάτων Ασφαλείας, εξετάζονται κάθε φορά, με βάση την κυβερνητική πολιτική για τους μισθούς και τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας. Ειδικότερα, σημειώνεται ότι, η εφαρμοζόμενη μισθολογική πολιτική, καθορίζεται από το Υπουργείο Οικονομικών, με πρωτοβουλία του οποίου προωθούνται και οι σχετικές με αυτή μεταρρυθμίσεις.

Όπως είναι γνωστό, η ακολουθούμενη εισοδηματική πολιτική, καθορίστηκε, μεταξύ άλλων με την ψήφιση από τη Βουλή των Ελλήνων, του ν. 3986/2011 «Επείγοντα Μέτρα Εφαρμογής Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015», των εφαρμοστικών νόμων, καθώς και με την πρόσφατη ψήφιση του ν. 4024/2011 (Φ.Ε.Κ. 226/ 27-10-2011) «Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, ενιαίο μισθολόγιο-βαθμολόγιο, εργασιακή εφεδρεία και άλλες διατάξεις εφαρμογής του Μεσοπρόθεσμου πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015», για την αντιμετώπιση της σημερινής, πρωτόγνωρα, δύσκολης οικονομικής συγκυρίας και της δημοσιονομικής κρίσης. Συνεπώς, κάθε αίτημα που έχει οικονομική διάσταση, εξετάζεται στα προαναφερόμενα πλαίσια.

Οι αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου μας, δρώντας κατά δέσμια αρμοδιότητα, εφαρμόζουν το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, κάτι που αποτελεί ανελαστική ενέργεια στα πλαίσια της εκτελεστικής τους λειτουργίας, προβλεπόμενης απευθείας από τις διατάξεις του Συντάγματος.

Ωστόσο, επισημαίνεται ότι, δυνάμει του άρθρου 4 παρ. 2 του ν. 4024/2011, οι κατηγορίες υπαλλήλων ή λειτουργών που ορίζονται στις διατάξεις του μέρους Β΄ του ν. 3205/2003, ήτοι τα ειδικά μισθολόγια, μεταξύ των οποίων της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού και του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, εξαιρούνται της υπαγωγής στο ενιαίο μισθολόγιο-βαθμολόγιο.
- // -




- 2 -

Πέραν αυτών, το γεγονός ότι σε ορισμένες περιπτώσεις μισθοδοσίας καταβλήθηκε στο αστυνομικό προσωπικό, ως μισθός, μικρό χρηματικό ποσό, όπως κάτω των 500 ευρώ, δεν οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στις προαναφερόμενος κρατήσεις αλλά και σε άλλους παράγοντες, όπως στη λήψη στεγαστικών ή καταναλωτικών δανείων, στην επιβολή προστίμων λόγω πειθαρχικών ποινών και στην καταβολή ποσών για διατροφές και κατασχέσεις από Δ.Ο.Υ.

Πάντως, στο σημείο αυτό, δεν θα πρέπει να παραλείψουμε ότι, στο πλαίσιο του ιδιαίτερου ενδιαφέροντος που επιδεικνύει το Υπουργείο μας, για τα οικονομικής φύσεως ζητήματα του ένστολου και πολιτικού προσωπικού του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, μετά από την επικοινωνία τον Οκτώβριο του έτους 2011 του υπογράφοντος με τους Προέδρους του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, ζητήθηκε να εξεταστεί η ευνοϊκή εξυπηρέτηση του εν λόγω προσωπικού, που έχει συνάψει δάνεια, ιδιαίτερα για την τρέχουσα περίοδο των εκτάκτων και αυξημένων κρατήσεων στη μισθοδοσία τους, λόγω της παρούσας δημοσιονομικής συγκυρίας. Από τους κ.κ. Προέδρους υπήρξε άμεση ανταπόκριση για την ευνοϊκή ρύθμιση του θέματος αυτού.

Περαιτέρω, σας ενημερώνουμε ότι, με τις διατάξεις του άρθρου 25 παρ. 1 έως 6 του ν. 3867/2010 ρυθμίζονται θέματα σχετικά με τη διευκόλυνση δανείων που χορηγήθηκαν από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων στους δημοσίους υπαλλήλους και στους συνταξιούχους του Δημοσίου. Επίσης, με τις διατάξεις των άρθρων 33 παρ. 11 και 34 παρ. 10 του ν. 4024/2011, ρυθμίστηκαν θέματα δανειοληπτών που αποχωρούν από την Υπηρεσία ένεκα συνταξιοδότησης.

Κατόπιν αυτών, το Δ.Σ. του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, αποφάσισε, ύστερα από συνεδριάσεις, να παρέχει στους δημοσίους υπαλλήλους και στους συνταξιούχους του Δημοσίου τη δυνατότητα επιμήκυνσης της διάρκειας των δανείων, μείωσης της τοκοχρεολυτικής δόσης, αναστολής εξυπηρέτησης δανείων (καταβολής δόσεων) και ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών. Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, όπως και κάθε άλλη τραπεζική Ανώνυμη Εταιρεία, προβαίνει σε σχετικές ρυθμίσεις δανειοληπτών, με βάση την οικονομική κατάσταση ενός εκάστου δανειολήπτη και τις δυνατότητες εκάστης εταιρείας. Πάντως, σε κάθε περίπτωση, για τις δανειακές ρυθμίσεις των ένστολων και των λοιπών δημοσίων υπαλλήλων, καθώς και των συνταξιούχων του Δημοσίου, αποφαίνονται αποκλειστικά τα Δ.Σ. των Ταμείων και των Τραπεζών που χορηγούν τα δάνεια.

Τέλος, σας πληροφορούμε ότι, η επίλυση των προβλημάτων που απασχολούν το προσωπικό του Υπουργείου μας, αποτελεί κάθε φορά πρωταρχικό μας στόχο. Προς την κατεύθυνση αυτή επιδιώκουμε τον εποικοδομητικό διάλογο με τις συνδικαλιστικές ενώσεις του προσωπικού και παράλληλα τη συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία για την ικανοποίηση των προβαλλόμενων δίκαιων αιτημάτων, στο βαθμό ασφαλώς και στην έκταση που το επιτρέπει η, πράγματι, πολύ δύσκολη δημοσιονομική κατάσταση και για το λόγο αυτό προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε, κατάλληλα και δημιουργικά, κάθε δημοσιονομική δυνατότητα που μας παρέχεται. Σε κάθε περίπτωση, το μέλημά μας είναι σταθερό, είναι ουσιαστικό και με συνέπεια το υπηρετούμε, ώστε να εγγυηθούμε τις καλύτερες δυνατές αποδοχές γι’ αυτούς, οι οποίοι δίνουν τη μάχη καθημερινά, σε πολλές περιπτώσεις με κίνδυνο της ζωής τους, για την ασφάλεια των πολιτών και της κοινωνίας μας.


                                                                                                   Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
                                                                                        ΧΡΗΣΤΟΣ   ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.