Δευτέρα 9 Ιουλίου 2012

Ομιλία του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νικ. Δένδια την 08-07-2012 στη Βουλή

Δημοσιευμένο στο : http://www.minocp.gov.gr enikosgr
Κυριακή, 08 Ιούλιος 2012
-Για την εγκληματικότητα και τις υποδομές της Ελληνικής Αστυνομίας μίλησε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κατά τη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή, διατύπωσε το σεβασμό του και ευχαρίστησε όλους στους άντρες και τις γυναίκες των Σωμάτων Ασφαλείας για την προσφορά τους στο μέγα αγαθό της ασφάλειας του Πολίτη.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του επίσης ανέφερε επίσης για τους αστυνομικούς και την Αστυνομία :" Δεν χρειαζόμαστε περισσότερη Αστυνομία. Χρειαζόμαστε καλύτερη Αστυνομία, διαφορετική Αστυνομία, ένα νέο οργανωτικό πλαίσιο. Αυτοί οι άνθρωποι κάνουν μια τεράστια προσπάθεια με κίνδυνο ζωής. Έχετε δει τί υφίστανται. Μια προσπάθεια με αυτοθυσία με εξαιρετικά χαμηλούς μισθούς. Οφείλουμε να τους δημιουργήσουμε ένα τελείως διαφορετικό οργανωτικό πλαίσιο που να τους επιτρέψει να αναδείξουν τις τεράστιες προσωπικές δυνατότητες που έχουν και την αφοσίωση που τους διακατέχει. Και αυτό πρέπει να γίνει με διάλογο όλων μας, με συμφωνία όλων μας. Να δημιουργήσουμε μια Αστυνομία αυτού του χρονικού διαστήματος και αυτών των προκλήσεων, γιατί το πλαίσιο της είναι πλαίσιο μεταπολεμικό, ο νόμος της ήταν μια πρόχειρη συγχώνευση το 1984. Η Ελληνική Αστυνομία χρειάζεται μια σημαντική αλλαγή. "


08-07-2012:Ομιλία του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νικόλαου Δένδια την 08-07-2012, κατά τη διάρκεια της συζήτησης των Προγραμματικών Δηλώσεων της Κυβέρνησης στο Κοινοβούλιο

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 8 Ιουλίου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ομιλία του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νικόλαου Δένδια την 08-07-2012, κατά τη διάρκεια της συζήτησης των Προγραμματικών Δηλώσεων της Κυβέρνησης στο Κοινοβούλιο.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Θα μου επιτρέψετε να κρατήσω πάρα πολύ χαμηλούς τόνους ακριβώς λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης που αντιμετωπίζουμε και ευρύτερα και στον συγκεκριμένο τομέα.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η χώρα βρίσκεται σε αυτήν τη φάση, σε υπαρξιακή αγωνία. Δεν θα επικαλεστώ αριθμούς, δεν έχει έννοια, η πραγματικότητα είναι γνωστή σε όλους σας. Όμως αυτό το οποίο λέγω είναι ότι αν η κατάσταση δεν αντιμετωπιστεί στον τομέα της δημόσιας ασφάλειας, τότε σε ορατό χρονικό διάστημα ο συνολικός τρόπος ζωής στη χώρα, το συνολικό πρότυπο ζωής κινδυνεύει να ανατραπεί.

Θα μου επιτρέψετε να οριοθετήσω τους παράγοντες που λειτουργούν ως απειλή στο μοντέλο ζωής της χώρας και να σας κάνω ορισμένες επισημάνσεις, για τις οποίες πάντοτε είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες οι απόψεις του κοινοβουλίου.

Όμως, πριν αρχίσω θα ήθελα επίσης εξ’ αρχής να διατυπώσω το σεβασμό μου και αν θέλετε τις ευχαριστίες μου στους άντρες και τις γυναίκες των Σωμάτων Ασφαλείας για την προσφορά τους στο μέγα αγαθό της ασφάλειας του Πολίτη. Και να δηλώσω ξεκάθαρα προς κάθε κατεύθυνση, ότι η Ελληνική Δημοκρατία δεν μπορεί μέσα στο συγκεκριμένο συνταγματικό και αξιακό πλαίσιο να αποδεχθεί ούτε την αμφισβήτηση του ρόλου των Σωμάτων Ασφαλείας, ούτε με κανέναν τρόπο την οποιαδήποτε προσπάθεια υποκατάστασής τους. Σε αυτό είμαστε και θα είμαστε απόλυτοι.

Κυρίες και κύριοι, μέγιστη πρόκληση για τη χώρα αποτελεί η παράνομη μετανάστευση.

Κατ’ αρχήν θα πάρω τα πράγματα με τη σειρά, με τη λογική σειρά που δημιουργεί το πρόβλημα. Η ροή της παράνομης μετανάστευσης σε αυτή τη φάση είναι μέσω της γείτονος Τουρκίας. Εκεί υπάρχει μέγα θέμα στις διαδικασίες επαναπροώθησης. Δεν είμαστε καθόλου, μα καθόλου ευχαριστημένοι από τη βοήθεια των γειτόνων μας στο θέμα αυτό. Γίνεται διαπραγμάτευση Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας για τη συμφωνία επαναπροώθησης, αλλά θα μου επιτρέψετε όμως να σας πω δύο αριθμούς για να έχετε μια εικόνα. Έχουμε υποβάλει στην Τουρκία πάνω από 100.000 αιτήματα, 112.000, αν θυμάμαι καλά, για επιστροφές. Η Τουρκία έχει αποδεχτεί τα 11.000 όλα αυτά τα χρόνια και εξ’ αυτών μόνο 3.000 περίπου έχουν επαναπροωθηθεί, λόγω γραφειοκρατικών. ακόμα και για αυτές τις 11.000.

Θα πρέπει επίσης να συζητήσουμε το ρόλο της FRONTEX . Θα πρέπει να στοχεύσουμε τους διακινητές των παράνομων μεταναστών. Θα πρέπει να προχωρήσουμε άμεσα στην ολοκλήρωση του φράχτη. Θα πρέπει να προχωρήσουμε το θέμα του Ν.3907/2011 που ψηφίστηκε από τη Βουλή, ως προς τις διαδικασίες ασύλου. Δηλαδή να κάνουμε τις αναγκαίες μετατάξεις για να λειτουργήσει η Υπηρεσία Ασύλου, να γίνουν μετατάξεις για τη λειτουργία της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής, να φτιαχτούν τα Κέντρα Πρώτης Υποδοχής, να λειτουργήσει η Αρχή Προσφυγών, να δημιουργηθούν τα Κέντρα Φιλοξενίας, ώστε να μπορέσουμε να έχουμε ένα σύγχρονο πλαίσιο αντιμετώπισης των μεταναστευτικών ροών.

Σε επίπεδο διεθνούς διαπραγμάτευσης θα πρέπει να παλέψουμε πάρα πολύ και το κάνουμε ήδη για την αλλαγή στη συνθήκη Δουβλίνο 2. Η συνθήκη Δουβλίνο 2 όταν υπεγράφη από την τότε κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ., ίσως δεν ήταν ορατό τί θα σήμαινε για τη χώρα, αλλά συνιστά ένα μέγιστο πρόβλημα. Και επίσης να επαναδιαπραγματευτούμε τους κανονισμούς 366 και 367 που αφορούν τα δύο ταμεία, το Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων και το Ταμείο Επαναπροωθήσεων, ώστε να έχουμε τα χρήματα αυτά που είναι απαραίτητα για να γίνουν αυτά που σας είπα προηγουμένως, δηλαδή για να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο χειρισμού αυτής της απίστευτα δύσκολης κατάστασης.

Κυρίες και κύριοι,

Ένας δεύτερος παράγοντας που δυστυχώς συνδυάζεται με τον πρώτο, είναι η εγκληματικότητα. Η πολύ μεγάλη εγκληματικότητα, η μικρή, η μεσαία και η μεγάλη.

Θα σας δείξω μόνο δύο διαγράμματα τα οποία δείχνουν τις ανθρωποκτονίες με ληστείες. Είναι 2010-2011 και 2011-2012 . Θα δείτε εδώ με το κόκκινο χρώμα ότι 51,66 % από τους ανακαλυφθέντες δράστες είναι αλλοδαποί. Έλληνες είναι μόνο 14,25% και 33,87% δεν έχουν αποκαλυφθεί. Κοιτάχτε τώρα: τον επόμενο χρόνο ανεβαίνουμε στο 52,86%, μειώνονται οι Έλληνες στους 11,48% και μένουν 36% που δεν έχουν ανακαλυφθεί. Είναι απίστευτα μεγάλος ο αριθμός των αλλοδαπών που μετέχει στο σοβαρό έγκλημα.

Στην πραγματικότητα κυρίες και κύριοι συνάδερφοι έχει αμφισβητηθεί η χρήση του δημόσιου χώρου, η ελεύθερη χρήση του δημόσιου χώρου για τους Έλληνες πολίτες και φοβούμαι ότι πλέον αρχίζει να δημιουργείται στον Έλληνα η αίσθηση ότι αμφισβητείται ο ιδιωτικός χώρος, το σπίτι του, το γραφείο του.

Το όργανο της κοινωνίας για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης είναι η Ελληνική Αστυνομία. Υπάρχει η αντίληψη στο μέσο άνθρωπο ότι δεν έχουμε αρκετούς αστυνομικούς. Δεν είναι αλήθεια. Έχουμε πάρα πολλούς αστυνομικούς, έχουμε 55.000 αστυνομικούς. Δεν χρειαζόμαστε περισσότερη Αστυνομία. Χρειαζόμαστε καλύτερη Αστυνομία, διαφορετική Αστυνομία, ένα νέο οργανωτικό πλαίσιο. Αυτοί οι άνθρωποι κάνουν μια τεράστια προσπάθεια με κίνδυνο ζωής. Έχετε δει τί υφίστανται. Μια προσπάθεια με αυτοθυσία με εξαιρετικά χαμηλούς μισθούς. Οφείλουμε να τους δημιουργήσουμε ένα τελείως διαφορετικό οργανωτικό πλαίσιο που να τους επιτρέψει να αναδείξουν τις τεράστιες προσωπικές δυνατότητες που έχουν και την αφοσίωση που τους διακατέχει. Και αυτό πρέπει να γίνει με διάλογο όλων μας, με συμφωνία όλων μας. Να δημιουργήσουμε μια Αστυνομία αυτού του χρονικού διαστήματος και αυτών των προκλήσεων, γιατί το πλαίσιο της είναι πλαίσιο μεταπολεμικό, ο νόμος της ήταν μια πρόχειρη συγχώνευση το 1984. Η Ελληνική Αστυνομία χρειάζεται μια σημαντική αλλαγή.

Θα ήθελα να σας πω ορισμένα πράγματα για το κέντρο της Αθήνας σεβόμενος το χρόνο. Θα κάνουμε προσπάθεια ανάκτησης του κέντρου της Αθήνας και ανάκτησης του κέντρου των ελληνικών πόλεων. Νομίζω συμφωνείτε όλοι μαζί μου ότι η υπάρχουσα κατάσταση δεν είναι παραδεκτή, ότι αν περπατήσουμε βράδυ στο κέντρο της πρωτεύουσας του Κράτους, αυτό το οποίο θα δούμε, αυτό το οποίο θα συναντήσουμε δεν συνιστά κατάσταση, την οποία μπορούμε να αποδεχτούμε σαν μέλη του Ελληνικού Κοινοβουλίου, αν θέλετε σαν Κυβέρνηση. Και από την άλλη πρέπει να δημιουργήσουμε τις συνέργειες εκείνες με άλλα Υπουργεία, όπως παραδείγματος χάρη με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, χάρηκα πάρα πολύ για όσα άκουσα να λέει ο αγαπητός Υπουργός ο κ. Ρουπακιώτης το πρωί, ώστε να υπάρξει και θέμα αλλαγών μέσα στο σωφρονιστικό σύστημα. Δυστυχώς το έγκλημα έχει εξελιχθεί πάρα πολύ, επικοινωνεί το έγκλημα πλέον μέσα από τις φυλακές με το έγκλημα εκτός των φυλακών. Και όλα αυτά είναι αδύνατα να γίνουν χωρίς τη βοήθεια της δικαιοσύνης.

Θα σας πω λίγα πράγματα επίσης για την Πυροσβεστική Υπηρεσία. Τώρα που συζητάμε έχουμε μια πολύ μεγάλη φωτιά στο Βαρνάβα της Αττικής. Κυρίες και κύριοι δεν είμαστε σε ιδιαίτερα καλή κατάσταση και το λέω κομψά, από πλευράς υποδομής, για να αντιμετωπίσουμε το καλοκαίρι που έρχεται. Θεωρητικά παραδείγματος χάρη, έχουμε είκοσι ένα αεροσκάφη και τα τρία από αυτά είναι εκτός λειτουργίας, δηλαδή ξεκινάμε με δεκαοχτώ και αν δείτε τους πίνακες καθημερινής δυνατότητας χρήσης των αεροσκαφών, θα δείτε ότι είναι μάλλον σε χαμηλά επίπεδα. Χθες ας πούμε, είχαμε δέκα διαθέσιμα αεροσκάφη, πριν δύο ημέρες είχαμε έντεκα και ανεβήκαμε στα δεκατρία – δεκατέσσερα.

Έχουμε πρόβλημα. Κάνουμε ότι μπορούμε. Μιλάμε με ευρωπαϊκές χώρες για να δημιουργήσουμε ένα μηχανισμό ενίσχυσης, μιλάμε με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να έχουμε εξελιγμένο το μηχανισμό Ευρωπαϊκής Πολιτικής Προστασίας, όμως πρέπει να σας πω, γιατί πρέπει να γνωρίζετε ακριβώς τί συμβαίνει, ότι η υλικοτεχνική υποδομή του Πυροσβεστικού Σώματος όπως παρελήφθη, δεν είναι στο επίπεδο που θα θέλαμε και που θα μας δημιουργούσε την ασφάλεια που είναι απαραίτητη για το δύσκολο καλοκαίρι που έρχεται.

Από εκεί και πέρα, τελειώνω, προσπαθώντας να μην χρησιμοποιήσω ούτε το δεκάλεπτο, το οποίο μου δώσατε κύριε Πρόεδρε. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι νομίζω ότι εκτός από την οικονομία, η δημόσια ασφάλεια είναι ακριβώς στο σημείο, στο οποίο θα παίξουμε, θα κερδίσουμε ή θα χάσουμε, το μέλλον της κοινωνίας, όπως τη γνωρίσαμε. Είναι τόσο δύσκολες οι καταστάσεις, τόσο απίθανα εφιαλτικά τα προβλήματα, που χωρίς τη συνεργασία και τη βοήθεια όλων δεν είναι δυνατόν ούτε ένα Σώμα, ούτε ένας Υπουργός, ούτε μια Κυβέρνηση να πετύχουν. Χρειάζονται απόλυτη εθνική συστράτευση και στοίχιση. Με τη βαθιά αυτή παράκληση δηλώνω ότι πιστεύω ότι η Κυβέρνηση, η παρούσα Κυβέρνηση έχει τη θέληση να πετύχει, αλλά αυτό μπορεί να το πετύχει μόνο με τη συστράτευση όλων.

Σας ευχαριστώ πολύ.
http://www.minocp.gov.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.