Πέμπτη 19 Ιουλίου 2012

Καταιγίδα διαμαρτυριών στην ΠΟΑΣΥ για τις μετακινήσεις προσωπικού στον Έβρο

 

Δημοσιευμένο στο : http://www.poasy.gr
Δευτέρα, 18 Ιούνιος 2012
-Σε απόγνωση οι Αστυνομικοί που θα αναγκαστούν να μετακινηθούν απ΄όλη τη Βόρεια Ελλάδα, στον Έβρο για το ζήτημα της λαθρομετανάστευσης.
Απο το παρακάτω έγγραφο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων προκύπτει ότι οι Πρωτοβάθμιες Ενώσεις Αστυνομικών Υπαλλήλων Φλώρινας, Χαλκιδικής, Λάρισας, Κοζάνης, Σερρών, Κιλκίς, Γρεβενών, έχουν καταγγείλλει τις αποσπάσεις αστυνομικών από Αστυνομικές Υπηρεσίες της χώρας, σε υπηρεσίες της Α.Δ. Ορεστιάδας και Α.Δ. Αλεξανδρούπολης για την ενίσχυση των Τμημάτων Συνοριακής Φύλαξης Έβρου.
Η ΠΟΑΣΥ κάνει την παρέμβασή της στην Φυσική και Πολιτική της Ηγεσία προκειμένου να ανακληθεί άμεσα η διαταγή μετακίνησης, η οποία δημιουργεί νέα προβλήματα και δεν επιλύει κανένα.
Διαβάστε στη συνέχεια το έγγραφο της ΠΟΑΣΥ...
-ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
Αθήνα 18 Ιουνίου 2012
Αρ. Πρωτ.: 301/5/37η

Προς: Τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγο κ. ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟ Νικόλαο

Κοιν.: 1) Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ Ελευθέριο
2) Πρωτοβάθμιες Οργανώσεις
3) Αστυνομικές Υπηρεσίες

Θέμα: «Ενίσχυση των Α.Δ. Ορεστιάδας και Α.Δ. Αλεξανδρούπολης»

Κύριε Αρχηγέ,

Από τις Ενώσεις Αστυνομικών Υπαλλήλων Φλώρινας, Χαλκιδικής, Λάρισας, Κοζάνης, Σερρών, Κιλκίς, Γρεβενών λάβαμε τα καταγγελτικού περιεχομένου επισυναπτόμενα έγγραφά τους που αφορούν τις αποσπάσεις συναδέλφων από Αστυνομικές Υπηρεσίες της χώρας ως μας ενημέρωσαν, σε υπηρεσίες της Α.Δ. Ορεστιάδας και Α.Δ. Αλεξανδρούπολης για την ενίσχυση των Τμημάτων Συνοριακής Φύλαξης Έβρου.

Φρονούμε ότι πριν την έκδοση οποιασδήποτε σχετικής διαταγής, πρέπει να λαμβάνονται υπόψη όλες οι παράμετροι και τα προβλήματα που ανακύπτουν, πολλά από τα οποία αναφέρονται στα επισυναπτόμενα έγγραφα των ανωτέρω Πρωτοβαθμίων Οργανώσεών μας προς αποφυγή λειτουργικών προβλημάτων των Αστυνομικών Διευθύνσεων της Χώρας. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι:

• Η Α.Δ. Φλώρινας όπως καταγγέλλει η Ε.Α.Υ. Φλώρινας, έχει και αυτή αυξημένες υπηρεσιακές δραστηριότητες στο θέμα της λαθρομετανάστευσης, καθότι γειτνιάζει με χώρες εισροής λαθρομεταναστών και καθίσταται αδύναμη να ανταπεξέλθει στοιχειωδώς στην αντιμετώπιση ζητημάτων της καθημερινής αστυνόμευσης (π.χ. φύλαξη συνόρων, λαθρομετανάστευση κ.λ.π.).

• Η Α.Δ. Χαλκιδικής σύμφωνα με την Ε.Α.Υ. Χαλκιδικής έχει αυξημένες υπηρεσιακές ανάγκες κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου καθ' ότι το προσωπικό της δεν επαρκεί για την πλήρωσή τους.

• Η Α.Δ. Σερρών ως μας ενημερώνει η Ε.Α.Υ. Σερρών, διαθέτει το αστυνομικό προσωπικό της για την πραγματοποίηση των μεταγωγών του Τμήματος Μεταγωγών Νιγρίτας, ενώ τα Τ.Σ.Φ. Προμαχώνα και Κερκίνης που αποτελούν ανάχωμα στην αθρόα είσοδο λαθρομεταναστών, αποδεκατίζονται από τις αποσπάσεις αυτές.

• Η Α.Δ. Κιλκίς ενισχύει την Α.Δ. Χαλκιδικής και Α.Δ. Πιερίας κατά την καλοκαιρινή περίοδο, ενώ ο έλεγχος διαβατηρίων στους Ευζώνους κατά τους θερινούς μήνες γίνεται ολοένα και περισσότερο εντονότερος, αφού αποτελεί την κύρια είσοδο επισκεπτών από άλλες χώρες, όπως μας γνωρίζει η Ε.Α.Υ. Κιλκίς.

• Το Τ.Δ.Λ. Γόννων και Ελασσόνας Λάρισας που διατάσσονται να ενισχύσουν την Α.Δ. Αλεξανδρούπολης και Ορεστιάδας έχουν ήδη μειωμένη κατά ήμισυ τη δύναμή τους λόγω αποσπάσεων - επανδρώσεων διαφόρων γραφείων και ομάδων της Α.Δ. Λάρισας σύμφωνα με την Ε.Α.Υ. Λάρισας.

• Η Ε.Α.Υ. Κοζάνης αναφέρει ότι οι συνάδελφοι που θα αποσπασθούν θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα επιβίωσης, αφού δικαιούνται σύμφωνα με τα ισχύοντα το 50 % του υπομνήματος και συνυπολογιζομένων και των εξόδων των αποσπασμένων για την κάλυψη των βασικών αναγκών τους δεν είναι επαρκή για τη διαβίωσή τους.

• Η Ε.Α.Υ. Γρεβενών γνωστοποιεί ότι με τις αποσπάσεις αυτές έχει επέλθει μείωση της συνολικής υπάρχουσας δύναμης της Α.Δ. Γρεβενών στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων ετών, ακόμη και προ της λειτουργίας του Σωφρονιστικού Καταστήματος Υψίστης Ασφαλείας Γρεβενών και ήδη είναι προφανής η αδυναμία χορήγησης των δικαιωμάτων ανάπαυσης του προσωπικού, η αποδυνάμωση της αστυνόμευσης και ιδίως της υπαίθρου, αλλά και η έλλειψη προσωπικού για την πραγματοποίηση μεταγωγών από και προς το Σωφρονιστικό Κατάστημα.

Κύριε Αρχηγέ,

Ένα πρόβλημα που είναι από καιρό γνωστό φρονούμε ότι θα έπρεπε να υπάρχει καλύτερος προγραμματισμός και όχι «όλα την τελευταία στιγμή» (έκδοση διαταγής την 12/06/2012 με απαίτηση της αναφοράς των συναδέλφων που θα αποσπασθούν έως 15/06/2012), αφού το αστυνομικό προσωπικό έχει υποστεί ήδη δυο συνεχόμενες προεκλογικές περιόδους με μη δυνατότητα λήψης αδειών, ενώ γνωρίζετε και σεις ο ίδιος ότι η τρέχουσα περίοδος αποτελεί περίοδο λήψης των προγραμματισμένων αδειών του καλοκαιριού. Ο αστυνομικός είναι και αυτός εργαζόμενος αλλά μάλλον ο πιο αδικημένος του δημόσιου τομέα, αφού θα πρέπει να διαταράξει τον οικογενειακό και οικονομικό του προγραμματισμό.

Οι Συνδικαλιστικές Ενώσεις Αστυνομικών Υπαλλήλων Ορεστιάδας και Αλεξανδρούπολης, των Διευθύνσεων δηλαδή που ενισχύονται, με το από 14/06/2012 επισυναπτόμενο έγγραφό τους αναφέρουν ότι με την έκδοση της διαταγής αυτής δημιουργούνται οικονομικά και οικογενειακά προβλήματα στους αποσπασμένους συναδέλφους, ενώ το κόστος των συγκεκριμένων αποσπάσεων για το Κράτος ανέρχεται στα 850.000 € περίπου. Ταυτόχρονα αναφέρουν ότι οι συνάδελφοι που θα αποσπασθούν στις Α.Δ. Ορεστιάδας και Αλεξανδρούπολης δεν είναι γνώστες της γεωμορφολογίας της περιοχής, ενώ επαναφέρουν την πρότασή τους για ενίσχυση των Τ. Σ. Φ. του Έβρου με αστυνομικό προσωπικό που υπηρετεί σε άλλες υπηρεσίες της Χώρας και ο τόπος καταγωγής ή ο τόπος συμφερόντων τους είναι ο Έβρος, με μακροχρόνιες αποσπάσεις χωρίς επηρεασμό των μορίων για την μετάθεσή τους και θα είναι αδαπάνως για το δημόσιο.

Κύριε Αρχηγέ,

Η ενίσχυση μιας υπηρεσίας σε βάρος άλλης δεν ωφελεί, διότι δημιουργεί νέα προβλήματα και δεν επιλύει κανένα. Κατόπιν των προαναφερομένων, παρακαλούμε όπως τύχει ικανοποίησης το καθολικό αίτημα των Πρωτοβαθμίων Οργανώσεών μας με άμεση ανάκληση της 7178/12/739009 από 12/06/2012 διαταγής του Α.Ε.Α. και ενίσχυση της Α.Δ. Αλεξανδρούπολης και Ορεστιάδας με αστυνομικό προσωπικό που ο τόπος καταγωγής ή ο τόπος συμφερόντων τους είναι ο Έβρος.

http://www.poasy.gr

-ΕΝΩΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΝΟΜΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ
Αριθμός Πρωτοκόλλου: 49/2012

Θέμα: Αποσπάσεις προσωπικού στην περιοχή του Έβρου

Προς Κ. Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγο κ. Νικόλαο Παπαγιαννόπουλος
K. Αρχηγέ,

Με την παρούσα επιστολή μας θα θέλαμε να εκφράσουμε τη διαμαρτυρία μας αλλά και να προτείνουμε λύσεις για ένα ζήτημα που εσχάτως προέκυψε και αφορά την ενίσχυση των Αστυνομικών Διευθύνσεων του Έβρου. Από την περιοχή της Κοζάνης αποσπώνται 10 αστυνομικοί, οι οποίοι καλούνται να αφήσουν τις οικογένειές τους και να μετακινηθούν 400 χλμ μακριά από τα σπίτια τους για να καλύψουν υφιστάμενα κενά των ανωτέρων Διευθύνσεων.

Αντιλαμβανόμαστε το κενό που υπάρχει και τα προβλήματα που επιφέρει στους συναδέλφους των Διευθύνσεων του Έβρου αφενός και στην αστυνόμευση των παραπάνω περιοχών γενικότερα. Ο τρόπος επίλυσης όμως δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από όσα πραγματικά λύνει.

Το να μετακινούνται ξαφνικά αστυνομικοί, έχοντας μπροστά τους ελάχιστες ημέρες για να το συνειδητοποιήσουν, να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους και τις οικογένειές τους δεν δημιουργεί σε κάθε περίπτωση τις ιδανικές συνθήκες αποδοτικότητας, καθώς είναι αποδεδειγμένο ότι η απόδοση εξαρτάται από το ηθικό, το οποίο για διάφορους λόγους που γνωρίζετε είναι ήδη καταρρακωμένο.

Υπάρχουν αστυνομικοί που υπηρετούν σε διάφορες Διευθύνσεις της Χώρας και ιδίως στην Αττική, οι οποίοι έχουν ως τόπο συμφερόντων τον Έβρο. Η απόσπαση 150 από αυτούς ( ο αριθμός αυτός είναι ελάχιστος για τα δεδομένα της Αττικής) θα έλυνε ουσιαστικά το πρόβλημα χωρίς να δημιουργεί επιπλέον δυσκολίες (οικογενειακές, οικονομικές) στους αποσπασθέντες αστυνομικούς. Επιπλέον ωφελημένη θα ήταν και η Υπηρεσία καθώς οι συγκεκριμένες αποσπάσεις θα πραγματοποιηθούν χωρίς κανένα κόστος για την Υπηρεσία.

Επιπλέον οι συνάδελφοι οι οποίοι με την υφιστάμενη απόφαση θα αποσπασθούν, πρόκειται να αντιμετωπίσουν ουσιαστικό πρόβλημα επιβίωσης, καθώς σύμφωνα με τις υπάρχουσες διαταγές δικαιούνται ως προκαταβολή το 50% του υπομνήματος. Αν συνυπολογισθούν τα έξοδα που θα έχουν οι αποσπασμένοι για τις βασικές τους ανάγκες, είναι εύκολα να γίνει αντιληπτό ότι οι αστυνομικοί που θα αποσπασθούν θα αντιμετωπίσουν σοβαρότατο πρόβλημα επιβίωσης. Ως λύση για το ανωτέρω πρόβλημα προτείνεται η καταβολή προκαταβολής όλου του ποσού του υπομνήματος.

Λαμβάνοντας υπόψη όσα παραπάνω σας εκθέσαμε, σας καλούμε

1. Να ανακαλέσετε τη διαταγή σας και να φροντίσετε για την κάλυψη των υφιστάμενων κενών με τον πλέον αποτελεσματικό και ορθολογικό τρόπο, της απόσπασης δηλαδή αστυνομικών που υπηρετούν στην περιοχή της Αττικής ή άλλων Διευθύνσεων και έχουν ως τόπο συμφερόντων (ή κατάγονται από τον Έβρο)

2. Σε αρνητική περίπτωση να ληφθεί μέριμνα για την κάλυψη των αναγκών των αποσπασμένων αστυνομικών, είτε μέσω της κάλυψης όλου του ποσού του υπομνήματος μέσω προκαταβολής, είτε μέσω της κάλυψης από την Υπηρεσία των εξόδων διαμονής. Στην τελευταία περίπτωση η

καταβολή του 50% του υπομνήματος ως προκαταβολή θα έδινε μια λύση, τουλάχιστον για την κάλυψη των άμεσων αναγκών των αστυνομικών.

Με την βεβαιότητα ότι θα λάβετε την καλύτερη δυνατή απόφαση συνδυάζοντας το συμφέρον της Υπηρεσίας με τον δέοντα σεβασμό στην προσωπικότητα και τις ανθρώπινες ανάγκες του Προσωπικού, αναμένουμε για τις ενέργειές σας.

Κοζάνη 17 Ιουνίου 2012

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος ΓΚΛΑΒΙΝΑΣ Αθανάσιος
Η Γεν. Γραμματέας ΘΕΜΕΛΗ Σταυρούλα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.