Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012

Αναδρομικά το κούρεμα στα ειδικά μισθολόγια

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΝΙΚΟΛΕΤΤΑ ΜΟΥΤΟΥΣΗ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: www.tanea.gwww.tanea.grr Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012

Νέο κούρεμα στις αποδοχές περισσοτέρων από 195.000 δημοσίων υπαλλήλων που υπάγονται στα ειδικά μισθολόγια θα φέρει η υλοποίηση της σχετικής μνημονιακής δέσμευσης περί αναπροσαρμογής τους.
Σε ορισμένες κατηγορίες υπαλλήλων των ειδικών μισθολογίων το μαχαίρι στους μισθούς αναμένεται να αγγίξει ακόμη και το 20% και θα προστεθεί σε απώλειες που έχουν ήδη επιβληθεί μέσω άλλων μέτρων. Ενδεικτικό είναι, για παράδειγμα, πως οι δικαστικοί έχουν υποστεί τα τελευταία χρόνια περικοπές της τάξεως του 38% στις αποδοχές τους.
Στο στόχαστρο, εκτός από τους δικαστικούς λειτουργούς, θα βρεθούν μεταξύ άλλων οι ένστολοι (αστυνομικοί, στρατιωτικοί, πυροσβέστες, λιμενικοί), οι γιατροί του ΕΣΥ, οι διπλωμάτες, καθηγητές σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, καθώς και αρχιερείς οι οποίοι είχαν εξαιρεθεί από τις διατάξεις του ενιαίου μισθολογίου.
Με τις περικοπές η κυβέρνηση επιδιώκει να εξοικονομήσει 200 εκατομμύρια ευρώ εντός του τρέχοντος έτους και άλλα 400 εκατομμύρια ευρώ το 2013. Οι περικοπές στους μισθούς των υπαλλήλων των ειδικών αυτών κατηγοριών θα ισχύσουν μάλιστα και αναδρομικά από την 1η Ιουλίου.

ΤΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ. Σύμφωνα με τα κυβερνητικά σχέδια, πρώτο βήμα αποτελεί η κατάργηση των διαφόρων επιδομάτων που λαμβάνουν οι υπάλληλοι των ειδικών μισθολογίων κατ' αντιστοιχία της ρύθμισης που έχει ήδη εφαρμοστεί για τους εργαζομένους στον στενό δημόσιο τομέα, με την καθιέρωση του ενιαίου μισθολογίου. Σε κάθε περίπτωση, διευκρινίζεται πως δεν θα υπάρξει οριζόντιο κούρεμα στους μισθούς.
Μεγαλύτερο πλήγμα θα επέλθει σε όσους είναι υψηλόβαθμοι ή έχουν πολυετή προϋπηρεσία, με δεδομένο πως στα επιδόματα που θα ψαλιδιστούν θεωρείται βέβαιο ότι θα είναι το επίδομα χρόνου υπηρεσίας και το επίδομα θέσης ευθύνης. Αντιθέτως, ηπιότερες θα είναι οι περικοπές για τους χαμηλόβαθμους, ενώ δεν αποκλείεται για ορισμένες κατηγορίες να υπάρξουν και οριακές αυξήσεις της τάξεως του 2% - 3%.
Από την κατάργηση αναμένεται να διασωθούν ορισμένα κλαδικά επιδόματα, όπως για παράδειγμα το επίδομα κινδύνου και αυξημένης επιχειρησιακής ετοιμότητας που προβλέπεται για τους ενστόλους ή το επίδομα νοσοκομειακής απασχόλησης το οποίο λαμβάνουν οι γιατροί του ΕΣΥ.
Με την αναπροσαρμογή των ειδικών μισθολογίων θα επιδιωχθεί παράλληλα να εξισωθούν οι αποδοχές υπαλλήλων που υπάγονται στο καθεστώς αυτό με εκείνους του υπολοίπου Δημοσίου και απασχολούνται στις ίδιες ειδικότητες. Πρόκειται δηλαδή για την περίπτωση διοικητικών υπαλλήλων, οικονομολόγων, λογιστών και άλλων αντίστοιχων ειδικοτήτων.

Τα ειδικά μισθολόγια σε νούμερα


Κοστίζουν ετησίως
5,9 δισ. ευρώ

Από 2.000 έως
6.500 ευρώ
κυμαίνονται οι μισθοί

Αποτελούν το 1/3 της συνολικής μισθολογικής δαπάνης του Δημοσίου

ΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ
156.282
ένστολοι
22.245
γιατροί ΕΣΥ
11.920
καθηγητές ΑΕΙ - ΤΕΙ
4.215
δικαστικοί λειτουργοί
885
διπλωμάτες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.