Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012

Η αντίδραση της ΠΟΑΣΥ για τη Φύλαξη ποινικών κρατουμένων στα Αστυνομικά Κρατητήρια

Δημοσιευμένο στο : http://www.poasy.gr
Τετάρτη, 11 Ιούλιος 2012
-ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
Αθήνα 11 Ιουλίου 2012
Αρ. Πρωτ.: 100/3/31α

Θέμα: «Φύλαξη ποινικών κρατουμένων στα Αστυνομικά Κρατητήρια»

Σχετ.: 1) Υπ' αριθ. 100/3/25α από 14/02/2012 έγγραφό μας
2) Υπ' αριθ. 100/3/26γ από 29/03/2012 έγγραφό μας
3) Υπ' αριθ. 100/3/29α από 07/06/2012 έγγραφό μας
4) Υπ' αριθ. 100/3/30γ από 20/06/2012 έγγραφό μας

Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ροδόπης με το επισυναπτόμενο υπ' αριθ. 345/12 από 21/06/2012 έγγραφό της καταγγέλλει στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ροδόπης τον τρόπο και την διάρκεια κράτησης των ποινικών κρατουμένων στο Α.Τ. Κομοτηνής. Μια παράμετρος του προβλήματος είναι και η άρνηση παραλαβής από τα σωφρονιστικά καταστήματα των ποινικών κρατουμένων, ζήτημα το οποίο με τα ανωτέρω σχετικά έγγραφά μας έχουμε επανειλημμένως αναδείξει, πλην όμως καμία πρωτοβουλία, ούτε μέτρο δεν εκδηλώθηκε ή τουλάχιστον δεν γνωστοποιήθηκε για τη αντιμετώπιση αυτών.
Ειδικότερα αναφέρεται ότι στα κρατητήρια του Α.Τ. Κομοτηνής, τα οποία είναι χωρητικότητας δεκαπέντε (15) ατόμων, κρατούνται αυτή τη στιγμή τριάντα δύο (32) άτομα. Τα δύο εξ αυτών είναι γυναίκες και ως εκ τούτου διατάχθηκε η μεταγωγή τους προς κράτηση στα κρατητήρια του Τ.Σ.Φ. Ιάσμου, τα οποία προορίζονται για την παραμονή διοικητικών κρατουμένων.

Τα κρατητήρια του Α.Τ. Κομοτηνής, δεν είναι ούτε Τμήμα Μεταγωγών, ούτε παράρτημα Δικαστικών Φυλακών αλλά έχουν μετατραπεί σε τέτοια, καθότι σ' αυτά επί μεγάλο χρονικό διάστημα κρατούνται τουλάχιστον διπλάσιοι της χωρητικότητάς των κρατούμενοι, με απαράδεκτες συνθήκες υγιεινής, με προβλήματα υγείας, χωρίς δυνατότητα προαυλισμού. Ένας (1) εκ των ποινικών κρατουμένων κρατείται στα κρατητήρια του Α.Τ. Κομοτηνής από αρχές Φεβρουαρίου 2012, τρεις (3) εκ των ποινικών κρατουμένων κρατούνται από τον Μάρτιο του 2012, τέσσερις (4) εκ των ποινικών κρατουμένων κρατούνται από τον Απρίλιο του 2012, οκτώ (8) εκ των ποινικών κρατουμένων κρατούνται από τον Μάιο του 2012 και οι υπόλοιποι δεκαέξι (16) ποινικοί κρατούμενοι παρελήφθησαν κατά το μήνα Ιούνιο 2012.

Κύριε Υπουργέ,

Τα αστυνομικά κρατητήρια δεν αντέχουν άλλους κρατουμένους. Παρακαλούμε για την παρέμβασή σας προς άμεση προώθηση των ποινικών κρατουμένων που κρατούνται στα κρατητήρια των Αστυνομικών Υπηρεσιών στα Σωφρονιστικά Καταστήματα για τα οποία αυτοί προορίζονται, μέσα στον απόλυτα προβλεπόμενο από τις ισχύουσες διατάξεις χρόνο, αλλά και για τη δυνατότητα άρνησης παραλαβής τους από τις αστυνομικές υπηρεσίες όταν στα κρατητήρια παρατηρείται πληρότητα αλλά και όταν δεν πληρούνται οι προβλεπόμενες προδιαγραφές και οι όροι υγιεινής και ασφάλειας.

Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ροδόπης παρακαλείται για την παρακολούθηση της εξέλιξης του όλου ζητήματος ενημερώνοντάς μας σχετικά.

ΑΠΟΔΕΚΤΕΣ

Προς: Τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη
κ. Νικόλαο ΔΕΝΔΙΑ
Κοιν.:1) Υπουργό Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
κ. Αντώνη ΡΟΥΠΑΚΙΩΤΗ
2) Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας
Αντιστράτηγο κ. Νικόλαο ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟ
3) Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Κομοτηνής
4) Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ροδόπης
5) Πρωτοβάθμιες Οργανώσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.